Tijdens de nacht van 13 op 14 maart belandde ons land in een nieuw coronatijdperk. Zo viel het openbaar leven stil en wordt er nog steeds op gewezen dat groepsbijeenkomsten vermeden moet worden. Marc Noppen, directeur van het UZ Brussel, hoopt in ieder geval dat de nieuwe maatregelen van de regering op tijd werden ingevoerd. Het nieuwe coronatijdperk laat zich alvast voelen in het ziekenhuis. "Zondag hebben we met 30 medewerkers meer dan 3.000 afspraken afgebeld." Hierdoor komen er een hondertal bedden vrij, maar ook operatiezalen en ontwaakkamers.

Personeel is er voorlopig nog voldoende, maar voor hoelang weet niemand. "Alles zal afhangen van hoe efficiënt de maatregelen de verwachte piek kunnen afvlakken." Een te hoge piek aan patiënten kan een grote catastrofe betekenen. "Als onze maatregelen niet vroeg genoeg kwamen en we ze onvoldoende naleven, kunnen we mogelijk mensen niet behandelen." Lees meer op tijd.be (+).

Vragen over het Coronavirus en hoe de VUB daarmee omgaat? Bekijk dan de veelgestelde vragen op vub.be/coronavirus of stuur een mail naar coronavirus@vub.be.