Om ervoor te zorgen dat de bedden op de dienst Intensieve Zorgen beschikbaar blijven voor patiënten die echt de meest kritische zorgen nodig hebben, met intubatie voor kunstmatige beademing of beademing in kunstmatige coma, neemt het UZ Brussel sinds vandaag een extra verpleegeenheid in gebruik voor ‘medium care’.

Deze COVID-19-verpleegeenheid doet dienst als tussenschakel tussen de verpleegeenheden voor niet-kritische zorgen en die voor de meest kritische zorgen. Hier worden patiënten verzorgd die het beter stellen na een verblijf op de dienst Intensieve Zorgen, maar nog niet naar een verpleegeenheid voor niet-kritische zorgen terug kunnen omdat ze nog wel niet-invasieve beademing nodig hebben.

Omgekeerd kan een coronapatiënt, die op een gewone verpleegeenheid achteruitgaat, maar nog niet in een kritieke toestand verkeert, verzorgd en nauw opgevolgd worden in deze ‘medium care’ eenheid. Om de nodige zorgen op deze ‘medium care’ eenheid te kunnen bieden werden hiervoor de afgelopen dagen extra verpleegkundigen en artsen opgeleid.

Het Universitair Ziekenhuis Brussel is een universitair ziekenhuis met meer dan 3.800 medewerkers. Het is verbonden aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Vrije universiteit Brussel op de Brussels Health Campus in Jette. Met 721 ziekenhuisbedden is het jaarlijks goed voor 31.501 opnames van patiënten uit binnen- en buitenland, 396.234 raadplegingen (excl. spoed) en 75.646 patiënten op spoed. Zijn filosofie is gebaseerd op drie principes: Nederlandstalig, pluralistisch en sociaal. Als universitair ziekenhuis heeft het ook een opleidingsopdracht en voert het wetenschappelijk onderzoek uit.