Uitnodiging tot deelname

Het Brusselse Informatie-, Documentatie- en Onderzoekscentrum (BRIO) van de Vrije Universiteit Brussel organiseert het Belgische luik van een internationaal onderzoek naar waarden en normen, voorkeuren, angsten, hygiëne en het samenleven algemeen tijdens de coronaviruscrisis. Deze survey onder leiding van Prof. Christian Welzel (Leuphana Universität Lüneburg, Duitsland) vindt reeds plaats in Engeland en Duitsland. Het invullen van de Nederlandse, Franse of Engelse vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten. 

Mensen hebben een intuïtief gevoel over wat goed en fout is, wat gerechtvaardigd is en wat niet. Deze waarden en normen bepalen hoe mensen situaties en andere personen beoordelen en dus hoe mensen zich in een sociale omgeving gaan gedragen. 

“De huidige Corona-epidemie is zonder twijfel de meest dramatische sociale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De pandemie is wereldwijd van aard, vordert razendsnel en beperkt ernstig het dagelijkse leven van miljarden mensen over de hele wereld. Regeringen in tientallen landen, waaronder België, dwongen de mobiliteit van mensen af waardoor het openbare leven letterlijk werd afgesloten", zegt prof. Dimokritos Kavadias, hoofd van het BRIO. 

Tegen deze achtergrond wil het project, waaraan BRIO deelneemt, gaan bestuderen wat de waarden en normen van de mensen zijn tijdens deze crisissituatie. 

De enquête bestaat uit drie delen: een bevraging bij lancering, een bevraging binnen twee maanden en nog een bevraging na een jaar. De huidige bevraging duurt ongeveer 15 minuten en is in drie talen opgesteld: Nederlands, Frans en Engels.