(Foto genomen voor de uitbraak van Covid-19)

Nu zondag 31 mei vindt de 20 km door Brussel plaats. Of beter: de alternatieve 20 km door Brussel. Want zo heet de run die de loopambassadeurs van de campagne VUB Loopt ondernemen ter vervanging van hun geplande deelname aan de ‘echte’ 20 km. Het traject loopt van de VUB-campus in Etterbeek tot aan de inkom van het UZ Brussel in Jette. Eenmaal aangekomen zullen de loopambassadeurs een cheque van 11.811 euro overhandigen aan Bart Neyns, hoofd van de afdeling medische oncologie: de opbrengst tot nu toe van VUB Loopt

“Het is natuurlijk sneu dat de echte 20 km door Brussel is uitgesteld,” zegt Dirk Van de Wiele, hoofd van de afdeling Beweging en Sport van de VUB en drijvende kracht achter VUB Loopt. “Maar er is ook een positieve kant aan, namelijk dat het ons een goed alibi geeft om VUB Loopt te verlengen. We hebben er zelfs een amusante naam voor gevonden: VUB Loopt… verder. De alternatieve 20 km door Brussel die onze loopambassadeurs zullen afleggen is meteen het startschot van die verlengde campagne.”

Overhandiging cheque van 11.811 euro 

Om die nieuwe, verlengde start extra te benadrukken, wordt de som die tot nu is verzameld door giften en sponsoracties – 11.811 euro dus – in de vorm van een cheque overhandigd aan de begunstigde van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor immunotherapie: oncoloog Prof. Dr. Bart Neyns en zijn team van onderzoekers.

Bij Paul De Knop werd kort na de beëindiging van zijn mandaat als rector van de Vrije Universiteit uitgezaaide melanoomkanker vastgesteld. Tijdens zijn behandeling in het UZ Brussel kwam hij in contact met Prof. Bart Neyns en zijn onderzoeksteam en besloot het fonds met zijn naam op te richten om te helpen bij het verzamelen van fondsen voor onderzoek naar immunotherapie in de behandeling van kanker. 

Paul De Knop zal de loopambassadeurs per fiets volgen bij het afleggen van de alternatieve 20 km door Brussel. Bart Neyns zelf zal met twee andere lopers van het UZ Brussel deelnemen aan de run, ook al is hij zelf geen loopambassadeur van VUB Loopt is. 

Traject deels gelijk aan traditionele loop 

Het traject van de alternatieve 20 km door Brussel loopt voor een deel gelijk aan dat van de traditionele 20 km. Zo zal door het Jubelpark en de Wetstraat gelopen worden, weliswaar niet op straat maar op de voetpaden. “We willen het honderd procent veilig houden,” zegt Van de Wiele. “Zo zullen de lopers aan de oversteekplaatsen uiteraard halthouden indien nodig, en zich verder ook aan alle verkeersregels houden. Een geluk bij een ongeluk is dat er in deze vreemde tijden minder verkeer is, dus dat helpt. En natuurlijk respecteren we de richtlijnen van de overheid met betrekking tot het coronavirus. Meer nog: tussen elke loper houden we vijf meter afstand.”

Een ander voordeel – als je het zo mag noemen - aan de coronavirustoestand, is dat heel wat mensen het belang van sport en bewegen voor de gezondheid zijn beginnen in te zien. De hoop is dat dit ook meer VUB’ers zal aanzetten zich alsnog aan te sluiten bij VUB Loopt en de loopschoenen (terug) aan te trekken - ook al omdat dit de kans op meer sponsoracties of donaties vergroot. “Lopen is goed voor de eigen gezondheid, dat spreekt voor zich, maar met VUB Loopt wil de Vrije Universiteit Brussel ook samen lopen voor de gezondheid van anderen. Dat doen we door met onze campagne geld in te zamelen voor het Paul De Knop Fonds voor immunotherapie.”

VUB Loopt… verder

Een alternatieve 20 km door Brussel, gelopen door 5 loopambassadeurs van VUB Loopt en drie medewerkers van het UZ Brussel, waaronder oncoloog Bart Neyns. 

Programma: 

  • Start: zondag 31 mei om 10u00 aan het gebouw van de Dienst Beweging en Sport op de VUB-campus van Etterbeek.
  • Aankomst: +/- 12u30 aan de inkom van het UZ Brussel in Jette. 
  • Overhandiging aan UZ Brussel-oncoloog Bart Neyns van de opbrengst (tot nu toe) van de campagne VUB Loopt ten voordele van het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor immunotherapie, in de vorm van een cheque ter waarde van 11.811 euro.

Wie een bijdrage wil leveren aan het onderzoek naar immunotherapie door oncoloog Bart Neyns en zijn onderzoeksteam, kan dat doen via een rechtstreekse storting aan het VUB-UZB Paul De Knop Fonds voor immunotherapie of door een actie te ondersteunen of er zelf een op te zetten op het participatieplatform van VUB loopt