You are here

Het einde van iets moois of het begin van een nieuw avontuur. De manier waarop onze pas afgestudeerde criminologen en juristen hun diploma-uitreiking beschrijven durft al eens te verschillen, maar al snel wordt duidelijk dat het afscheid van hun alma mater bitterzoet smaakt: enthousiast en nieuwsgierig naar wat komen zal, maar tegelijkertijd erg nostalgisch over de tijd die ze beleefd hebben op de campus in Etterbeek. Samen met enkele kersverse alumni doorspitten we de schoonheid van het studentenleven.

 

Nerveuze euforie. Niet noodzakelijk een veelvoorkomende woordcombinatie, maar de beste verwoording van de sfeer die heerst in de Nelson Mandelazaal. Alumni kijken snel nog eens in hun smartphonecamera om te kijken of alles er oké uitziet - niet verwonderlijk, gezien de vele selfies en foto’s die die avond genomen zouden worden - en links en rechts wordt geanimeerd bijgepraat over de maanden tussen hun laatste dag op de universiteit en de plechtige diploma-uitreiking. De nervositeit is ook makkelijk te vergeven, na vanavond staat hen immers een grote verantwoordelijkheid te wachten. Om het in de woorden van vice-rector Jan Danckaert te zeggen: “Wij hebben geprobeerd om jullie zo goed mogelijk voor te bereiden, maar nu is het aan jullie om de rol op te nemen om het verschil te maken. Voor jezelf, voor je medemens en de wereld.”

“Ik kende hier niemand”

 

Maar vooraleer we beginnen nadenken over de toekomst, is het misschien geen slecht idee om eens te reflecteren op het academisch parcours van onze nieuwe alumni - ook wel ‘de beste tijd van mijn leven’ als we hen mogen geloven. “Ik weet het nog goed”, begint master-na-master in het internationaal en Europees recht Dominiek Stroo. “Ik ben hier toegekomen als een heel jonge gast uit West-Vlaanderen. Ik kende hier niemand, maar heb de VUB gaandeweg leren kennen als lid van de studentenraad, BSG, de overkoepelende studentenvereniging,… En heb nu op het einde van de rit toch wel een fijne VUB-familie overgehouden aan dit avontuur.”

 

Criminologen Tineke en Audrey blikken met gelijkaardige ‘positive vibes’ terug op hun tijd hier, ondanks het feit dat ze studeren aan de RC-faculteit combineerden met een job en gezin. “Het was een leerrijke ervaring, de combinatie van een sterke theoretische onderbouw met werkervaring in de praktijk is niet te evenaren. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het jongleren van studies, een full time job en een gezin geen simpele opgave is. *lacht* Het voordeel aan studeren als werkstudent is ook dat je een echte samenhorigheid hebt binnen je groep. Als het eens wat moeilijker is krijg je steun van alle kanten.”

Momenten om niet te vergeten

 

Het merendeel van de aanwezige alumni koestert enkele specifieke herinneringen die ze naar eigen zeggen de rest van hun leven dichtbij zullen houden. “Misschien niet de beste promopraat, maar ik zat eigenlijk niet veel in de les. Desondanks heb ik hier een toptijd beleefd. In plaats van op de klapstoelen in de aula, kon je mij vaak vinden aan de toog in de Opinio, één van de VUB-studentencafés. Waarschijnlijk niet even leerrijk, maar ik heb er toch heel wat mooie herinneringen aan overgehouden”, glundert Bram De Winne. De Opinio was blijkbaar ook de place to be voor een traktatie door één van de proffen: “Dat soort dingen kunnen nu eenmaal aan de VUB. Door de kleinere groepen heb je sneller een zekere gemoedelijkheid tussen prof en student”, aldus master in de rechten Mathias Dhaene.

 

De getuigenissen van deze alumni geven misschien de indruk dat het studentenleven van een rechtenstudent zich beperkt tot onze campus in Etterbeek, maar niets is minder waar. Zo geven Gaël, Zoë en Dylan toe dat de Halloween-TD’s in Jette keer op keer een homerun zijn. “Het vraagt wel wat toewijding om voor een nachtje stappen de oversteek te maken naar de andere campus, maar het was elke keer de moeite waard. De beste nachten van ons leven”, klinkt het in koor.

Kriebelt het om zelf aan een rechten- of criminologische opleiding te beginnen? Breng dan zeker eens een bezoek aan vub.be/faculteit/geneeskunde-en-farmacie. Voor de foto’s van de diploma-uitreiking kan je hier terecht. Ben je zelf een alumnus van de VUB? Voeg dan zeker je profiel toe aan de Wall of Faces! Zo raakt jouw stukje VUB-geschiedenis niet in vergetelheid.

Class of 2019: Rechten en Criminologie