De Vrije Universiteit Brussel vernam met droefheid het overlijden van Albert Stas (25 september 1956 – 11 juli 2020). Als adjunct-secretaris generaal van UVV/deMens.nu verspreidde hij mee het vrijzinnige gedachtengoed.

Op 11 juli 2020 overleed, op vierenzestigjarige leeftijd, Albert Stas. Na een opleiding als psychiatrisch verpleegkundige en als gegradueerde in de sociale readaptatiewetenschappen/sociale agogie, vervulde Albert Stas verschillende functies binnen de welzijns- en gezondheidssector, alvorens als moreel consulent aan de slag te gaan bij het Provinciaal Centrum Morele Dienstverlening van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Later werd Albert Stas directeur van het Brusselse HuisvandeMens, om dan vervolgens zijn loopbaan te beëindigen als adjunct algemeen directeur van deMens.nu/ Unie Vrijzinnige Verenigingen. Daarnaast was Albert Stas altijd bijzonder actief in het vrijwilligerswerk, onder meer als lekenconsulent en als docent. 

Albert Stas was een uitzonderlijk warme man, met een bijzonder groot hart voor de VUB. Onder zijn impuls werden heel wat initiatieven opgezet met onze universiteit. Recent nog lag hij mee aan de basis van de totstandkoming van de nieuwe postgraduaatsopleiding “Praktisch Humanisme”, die vanaf volgend jaar zal starten. Met Albert Stas verliest de Vrije Universiteit Brussel een grote vriend, op wie ze altijd kon rekenen.

De Vrije Universiteit Brussel betuigt dan ook haar medeleven aan de familie en de naasten van Albert. 

Volgens de uitdrukkelijke wens van Albert en gezien de maatregelen genomen door de Nationale Veiligheidsraad werd er afscheid genomen in strikt intieme kring. Op verzoek van Albert wordt zijn lichaam aan de wetenschap geschonken.