Mentor & Professional Eline Vangramberen over werken bij Geronimo Productions

Wil jij net zoals Eline Journalistiek studeren? Ontdek dan snel de opleiding!

Eline Vangramberen besloot om zich na haar masteropleiding Tolken aan de KULeuven nog een jaar te specialiseren in Journalistiek aan de VUB. De studie die ze volgde in de bruisende stad Brussel was op het lijf geschreven van een spontaan en sociaal persoon als Eline. Tijdens de opleiding belandde ze als stagiaire in het productiehuis Geronimo, bekend van programma’s zoals Flying Doctors en Convoi Exceptionnel, waar ze ook nu nog elke dag televisie maakt. Als één van de mensen achter populaire programma’s zoals Helden van Hier en Sergio en Axel: van de kaart heeft ze ondertussen haar plaatsje als succesvolle researcher ongetwijfeld verworven in de mediawereld. 

“Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik in veel verschillende sectoren terechtkom en mensen leer kennen van alle lagen van de bevolking. Vandaag breng ik een bezoek aan de Leonidasfabriek, morgen kan ik in een exotisch land zitten. In het verleden mocht ik al eens meevliegen met een F-16 piloot of een ritje maken in een brandweerauto. Ik zit ook regelmatig in het buitenland en dat vind ik geweldig. Tijdens mijn eerste werkmaanden ging ik mee naar Congo voor Flying doctors en zelfs tijdens mijn stage reisde ik al naar Frankrijk voor een Ketnetprogramma.” 

Een breed interesseveld 

Haar brede interesseveld dankt Eline integraal aan haar master Journalistiek. Ze verdiepte zich grondig in onderwerpen die ze daarvoor afdeed als ‘niet mijn ding’ en ontdekte zo heel wat nieuwe interesses bij zichzelf. Waar ze vroeger de bladzijde van de krant zou hebben omgeslagen, blijft ze nu hangen. Ze leerde bij en verbreedde aanzienlijk haar algemene kennis. 

“Voor ik journalistiek volgde, las ik wel de krant maar sloeg ik vaak stukken over zoals de sportpagina’s of politieke onderwerpen. Dankzij mijn opleiding aan de VUB stond ik plots open voor verschillende thema’s en kreeg ik zin om op de hoogte te blijven van alles wat er in de wereld gebeurt.”

Doorzetten helpt 

De eerste maanden bij een productiehuis herinnert Eline zich als een zware periode. Doorwerken tot na tien uur ’s avonds en telefoontjes en opdrachten krijgen tijdens het weekend waren geen uitzonderingen. Hoewel de werkstroom maar niet stopte, besloot Eline door te zetten. Daar is ze zichzelf nu enorm dankbaar voor. 

“Ik moest meteen op volle toeren meedraaien en in het begin heb je natuurlijk het gevoel dat je op alles ‘ja’ moet zeggen. Na anderhalf jaar non-stop werken stond ik er wel eens bij stil of dat nu was wat ik echt wou. Gelukkig heb ik toen toch doorgezet en daar ben ik nu heel blij om.”

Een bepalende eerste jobervaring 

Het was tijdens haar stageperiode dat Eline voor de eerste keer kennismaakte met productiehuis Geronimo. Al vanaf het begin voelde ze dat de vibe goed zat en dat het een leerrijke ervaring zou worden. Dat bleken geen valse beloftes want vijf jaar later draait ze er nog steeds mee. Als eerste en enige job heeft het werk als redacteur en researcher haar ontegensprekelijk gevormd tot wie ze is op professioneel vlak. Bovendien heeft de ondernemingszin, die een absolute must is voor een job in de media, ook op haar persoonlijkheid een enorme invloed gehad. 

“Toen ik startte bij Geronimo kreeg ik onmiddellijk veel verantwoordelijkheid. Ik werd vanaf het begin beschouwd als een volwaardige werknemer en moest er dan ook ten volle voor gaan. Ik trok erop uit op zoek naar bruikbaar materiaal, ging op verkenning op filmlocaties en zorgde ervoor dat alles klaar was om een programma te kunnen maken. Die ondernemingszin heeft misschien altijd al in mij gezeten, maar die is dankzij mijn job ongelooflijk versterkt. Ook mijn vrienden zouden mij vandaag omschrijven als iemand die het heft in handen neemt. Als er iets geregeld moet worden, dan kloppen ze vaak op mijn deur aan.” 

Elines tips & tricks

Voor generatiestudenten: Het is belangrijk om een goede stageplek te hebben. Als blijkt aan het begin van je stage dat het toch niets voor jou is, durf dat dan te zeggen en ga op zoek naar iets anders. Ikzelf heb dat ook gedaan en dat is heel goed uitgedraaid. Oorspronkelijk zou ik stage lopen bij een ander productiehuis dan Geronimo. Al na dag één werd duidelijk dat ik daar niet zou bereiken wat ik wou bereiken en dus ben ik ermee gestopt. Na een week zat ik bij Geronimo, en daar zit ik nu nog steeds. 

Voor laatstejaarsstudenten: Zet door en blijf zoeken tot je iets vindt dat bij je past. Geef het niet op als je niet onmiddellijk iets vindt dat je aanspreekt, maar ga er nog harder voor. Als je maar hard genoeg blijft proberen en jezelf bewijst dan kom je er wel. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar goede mensen en als de juiste persoon in het juiste bedrijf terechtkomt, dan is dat alleen maar een win-winsituatie.

Een dag op de job van Eline

Een typische dag beschrijven kan ik eigenlijk niet. Alles hangt heel erg af van het programma dat we maken en in welke fase we daarvoor zitten. Er zijn natuurlijk wel een aantal grote lijnen die telkens terugkeren bij de productie.  

Stel nu dat we een programma willen draaien in het buitenland. Aan zo’n productie gaat altijd eerst een uitgebreide zoektocht vooraf die hoofdzakelijk plaatsvindt aan mijn bureau. Ik zoek op wat er te beleven valt op onze bestemming en contacteer mensen ter plaatse. Daarna bereid ik de prospectie in het buitenland voor. Ik maak afspraken met locals en bepaal welke plaatsen we zullen bezoeken. Als dat gedaan is, kunnen we vertrekken. Eenmaal ter plaatse volgen we alle afspraken en gaan we ook op zoek naar nieuwe dingen die we kunnen gebruiken voor het programma. Wanneer we terug thuis zijn, gaan we aan de slag met het scenario, overleggen we met het voltallige team en een dikke maand later vertrekken we opnieuw, maar deze keer voor echt. 

Geïnspireerd door Eline? Ontdek dan snel de opleiding Journalistiek of contacteer Eline via LinkedIn!