Sinds dinsdag 8 september heeft de Université Libre de Bruxelles een nieuwe rector in de persoon van Annemie Schauss. Schauss is professor aan de faculteit van Recht en Criminologie en is verkozen voor een periode van 4 jaar. Zij is de tweede vrouwelijke rector ooit van de ULB, en werd verkozen na een stemronde van twee dagen. Zij zal in haar ambt worden ingehuldigd door de huidige rector Yvon Englert tijdens de academische openingsceremonie van de universiteit op vrijdag 11 september. 

Annemie Schauss is 55 jaar en werd geboren in Charleroi, waar haar ouders kort voor haar geboorte naar verhuisden vanuit Sankt-Vith. Zij werd opgevoed in het Duits en het Frans en woont in Brussel sinds haar achttiende. Naast haar functie als hoogleraar is ze altijd voeling blijven houden met de wereld van de praktijk en bleef ze actief als advocate aan de balie van Brussel. Ze maakte van 1988 tot 1992 ook deel uit van het kabinet van Roger Lallemand, die samen met de Vlaamse liberale senator Lucienne Herman-Michielsens de wet opmaakte die abortus gedeeltelijk uit de strafwet haalde.

Annemie Schausse was tussen 2007 en 2011 eveneens decaan van de faculteit van Recht en Criminologie, tussen 2011 en 2012 vicerector institutionele relaties en kennistransfer (relations institutionnelles et transferts de connaissance) en van 2012 tot 2016 vicerector academische politiek (politique académique). 

Annemie Schauss neemt op 14 september officieel haar functie als rector van de ULB op, waarna zowel de ULB als de VUB door een vrouw geleid zal worden. De VUB wenst haar veel succes in haar nieuwe rol.