Groot nieuws: de Dag van de Wetenschap gaat dit jaar digitaal! Op zondag 22 november 2020 schieten we een flinke lading wetenschap en technologie recht de huiskamer in. Zo tackelen we de corona-restricties en kan alles zeker doorgaan. En het is meteen de geknipte manier om onze feestelijke 10e editie nog wat specialer te maken.

Ook de VUB is weer van de partij. Tientallen VUB-wetenschappers tekenden present om je wetenschappelijk onderzoek en innovatie te laten ontdekken. Hieronder plaatsen we alvast vijf activiteiten in de kijker die je zondag zullen meenemen in de wondere wereld van de wetenschap. 

De Vlaamse paradox rond meertaligheid - videolezing door Jill Surmont

In Vlaanderen wordt meertalig onderwijs, waarbij inhoudsvakken in een andere taal dan het Nederlands worden aangeboden, druk gestimuleerd. We willen met z'n allen ervoor zorgen dat leerlingen meertalig worden. Maar, op hetzelfde moment zien we dat meertalige leerlingen, die bijvoorbeeld thuis geen Nederlands spreken, het toch slechter lijken te doen op school en als "problemen" of "risicogevallen" aanzien worden.

Corona en de (f)Actualiteit - workshop door DataBuzz, Kenniscentrum Data & Maatschappij en Vlaams Kenniscentrum Mediawijs

In deze interactieve live-workshop worden jongeren tussen de 14 en de 18 jaar wegwijs gemaakt in de berichtgeving rond Covid-19. Ze worden gewapend om op een gezonde en correcte manier met de verslaggeving rond de pandemie om te gaan. Zowel de strijd tegen fake news, als het nut van technologie worden in deze workshop belicht.

De zelfrijdende shuttle: UZ Brussel - podcast door Lieselot Vanhaverbeke, Cedric De Cauwer, Evy Rombaut en Wim Van Obbergen

Hoe werd het Automated Shuttle Service-project voor de Brussels Health campus opgezet, uitgevoerd en wat zijn de belangrijke inzichten? Deze podcast behandelt de technologie van de autonome shuttle, het opzetten van een Living Lab, de bevraging van gebruikers, betrokkenen op de campus en daarbuiten en de implicaties voor beleid.

360° AI Experience Center Tour - virtuele rondleiding door Hans De Canck

Tijdens de Virtual 360° AI Experience Centre Tour kan je virtueel bewegen door het AI Experience Centre, waarbij je kan stilstaan bij circa 20 demo’s en prototypes van artificiële intelligentie- en robotica-innovatie. Bekijk bij iedere demo telkens een filmpje dat je meer uitleg verschaft over de demo of het prototype dat je in het AI Experience Centre kan zien.

Molem’back to the future - stadsspel door Wtnschp en partners

Maak op een actieve manier kennis met de Groote Oorlog in Molenbeek, en speel het “Molem’back to the future” stadsspel! Gewapend met je smartphone trek je de straten in, om zelf uit te zoeken waar we vandaag in ‘Molem’ nog de restanten kunnen zien van een boeiend stuk van ons verleden.

Wil je ook eens neuzen door al onze andere activiteiten? Dat kan! Je vindt alles terug op onze activiteitenpagina. Tot zondag op Dag van de Wetenschap!