Praktisch

woensdag, 27 april, 2022 - 09:00 tot 09:00
Orsi Academy
Proefhoevestraat 12
9090 Melle

Gezondheidsdoelstellingen kunnen een hulpmiddel zijn voor een efficiëntere gezondheidszorg. Toch als ze voldoende draagvlak hebben bij de actoren die op het terrein actief zijn. Tegelijkertijd vraagt een doeltreffend zorgplan dat innovatieve bottom-up initiatieven opgeschaald worden en bijdragen aan een mensgerichter zorgbeleid.



Op 27 april onderzoekt Crosstalks aan de hand van praktijkvoorbeelden uit België en Nederland hoe lokale en federale gezondheidsdoelen elkaar kunnen versterken en wat de criteria zijn voor geslaagde praktijkvoorbeelden.

Programma

Verslaggeving: Geerdt Magiels

Gespreksleider: Jan De Maeseneer

09:00 - Onthaal

09:30 - Verwelkoming Marleen Wynants

09:35 - Marc Noppen: 'Schaalvergroting en complementariteit via het ziekenhuisnetwerk Curoz' 

09:50 - Respons door Jan De Maeseneer & Q&A

10:00 - Lezing Karen den Hertog: 'Eerlijke kansen op gezondheid: de Amsterdamse aanpak'  

10:30 - Q&A

10:45 - Mathias Neelen: 'Community Health Workers: bruggenbouwers in de gezondheidszorg'

11:00 - Rondetafelgesprek 

12:00 - 13:00 Lunch en netwerken

*Bijdragen van Marc Noppen en Karen den Hertog zijn digitaal. 

De praktijkvoorbeelden

Curoz werd in 2021 opgericht en inmiddels erkend door het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid. De schaalvergroting en complementariteit van het locoregionaal netwerk wordt ingezet met oog op een meer efficiënte en kwaliteitszorg vanuit de noden van de patiënten, perfect aansluitend op de federale gezondheidsdoelstellingen. 

GGD - Gemeente Amsterdam: Gemeente Amsterdam werkt al jaren met succes aan doelgerichte ’whole systems’ preventie aanpakken, zoals de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht en Gezonde en Kansrijke Start. De werkbare elementen zijn geen rocket science, maar vragen wel om lef en leiderschap! .

Community Health Workers: Hoe een intermutualistisch federaal pilootproject mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties de weg helpt vinden naar de eerstelijnsgezondheidszorg. Tezelfdertijd zijn zij zeer goed geplaatst om structurele problemen en ongelijkheden in toegang tot zorg te op te merken. Die aanpak moet onder meer barrières in de toegang tot de zorg blootleggen zodat die kunnen aangepakt worden.

BIO'S

Karen den Hertog is hoofd van de afdeling Gezond Leven van GGD Amsterdam-Amstelland, dé kennis-, advies en innovatie afdeling voor gezondheidspreventie, waar verschillende disciplines in eén afdeling samenwerken om de gezondheidsverschillen in Amsterdam en Amstelland terug te dringen. Een van de programma’s, de Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht, ontving in 2019 de EU Health Award for Cities.

Mathias Neelen werkte tussen 2012 en 2020 op de studiedienst van het Socialistisch Ziekenfonds waar hij zich verdiepte in toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit van de gezondheidszorg in België. Sinds het begin van de COVID-crisis werkt hij mee aan de intermutualistische aansturing van Field Agents in het Vlaamse contactonderzoek en monitort hij de kwaliteit van het Vlaamse contactonderzoek. Sinds 2021 is hij aan de slag als adjunct-coördinator van het project Community Health Workers.

Marc Noppen  is CEO van het UZ Brussel. Hij is longarts van opleiding en heeft een doctoraat in de gezondheidswetenschappen. Hij heeft bijkomende diploma’s in farmaco-economie (Universiteit Antwerpen) en management (INSEAD). Marc zetelt als bestuurder in verschillende academische en bedrijfsgebonden raden van bestuur.

Jan De Maeseneer is emeritus hoogleraar Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg en Head WHO Collaborating Centre on Family Medicine and Primary Health Care.

Organisatie

Sinds 2005 organiseert Crosstalks een open en constructieve dialoog over gezondheid en toekomstgerichte gezondheidszorg. Met het project ‘Shake the Disease’ verkent Crosstalks de ethische en sociale impact van de snelle veranderingen in de gezondheidszorg. 

Registratie

De inschrijvingen zijn afgesloten.