You are here

After last year’s success the National Committee for Geography and OpenStreetMap Belgium will hold a second national Missing Maps Mapathon on Saturday March 25nd.

Na het grote succes van vorig jaar vindt op zaterdag 25 maart opnieuw een nationale Missing Maps Mapathon plaats, georganiseerd door het Nationaal Comité voor Geografie in samenwerking met OpenStreetMap België. Verschillende universiteiten in Brussel, Vlaanderen en Wallonië zetten hun deuren open voor een hele dag samen ‘mappen’. Kom je steentje bijdragen, mis deze kans niet om Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis te helpen bij hun werk in crisisgebieden.

 

Humanitaire organisaties hebben kaarten nodig om in crisissituaties snel en efficiënt hulp te kunnen bieden. Daarom hebben Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis in 2014 de krachten gebundeld en het Missing Maps project gelanceerd, samen met de OpenStreetMap Foundation. Over de hele wereld trekt het project vrijwilligers aan om gebieden in kaart te brengen waar het risico op een natuurramp, een epidemie of een conflict erg groot is.

 

Dit keer leggen we ons toe op Sierra Leone. Het is een van de landen met de hoogste cijfers ter wereld voor kinder- en moedersterfte. De gezondheidszorg, die al slecht functioneerde, werd nog verder verzwakt door de ebola-epidemie, die aan veel medisch personeel het leven kostte. In het district Kenema zijn de cijfers het meest dramatisch: 224 op 1000 baby’s sterven vóór hun eerste verjaardag.

 

Artsen Zonder Grenzen wil in juni een project opzetten in Kenema, om de ziekte- en sterftecijfers bij moeders en jonge kinderen te doen dalen. Het project ondersteunt de medische activiteiten van de overheid, en zal vier jaar lopen in de geïsoleerde zones Gorama Mende en Wandor. Gedetailleerde kaarten zijn erg belangrijk om dit project te kunnen doen slagen.

 

Tijdens de Mapathon voorzien we voor elke deelnemer een computer met internetverbinding en dat is ook alles wat je nodig hebt om als mapper aan de slag te gaan!

 

Waar: Brussel, Gent, Leuven, Luik, Namen, Bergen en Louvain-la-Neuve

 

Wanneer: zaterdag 25 maart 2017 van 10h00 tot 17h00

 

Registreren kan hier.

 

Meer info:

Nationaal Comité voor Geografie.

Missing Maps.

 

Programma*:

10:00 - 10:10: Introductie

10.10 - 10.20: Toelichting Sierra Leone project (Sebastian Spencer, Artsen Zonder Grenzen)

10.20 - 10.45: Trainingsessie cartografie

10:45 - 12:00: Mappen maar!

12:00 - 12:10: Presentatie Humanitarian Open Street Map Team (Jorieke Vyncke)

12:30 - 13:00: Lunch

13:00 - 16:40 : Mappen maar!

16:40 - 17:00: Afsluiting en presentatie van de bekomen resultaten (Joost Schouppe, OpenStreetMap)

(*) Voorlopig programma, voor de laatste info zie hier.

 

Post Twitter:

Steun @AZGbelgie en @RedCross tijdens de interuniversitaire #Mapathon op 25/03 en maak je eigen kaart.

 

Post Facebook:

Als je van cartografie houdt en een bijdrage wil leveren om van de wereld een betere plek voor iedereen te maken, dan is de interuniversitaire mapathon op 25 maart iets voor jou. Door mee te helpen bij het maken van gedetailleerde kaarten van afgelegen regio’s, steun je het humanitaire werk van Artsen Zonder Grenzen en het Rode Kruis.