You are here

Op dinsdag 21 maart om 12 uur voerden enkele tientallen militanten van Amnesty International, samen met professors en studenten van de VUB, actie aan de Iraanse ambassade op de Franklin Rooseveltlaan. De actie viel samen met Nowruz, het Iraans nieuwjaarsfeest. Met hun bijeenkomst wilden de actievoerders de aandacht vestigen op het lot van VUB-gastprofessor Ahmadreza Djalali, ULg-gaststudent Hamid Babaei en mensenrechtenactivist Narges Mohammadi. Alledrie zitten ze in de cel zonder een redelijk proces te hebben gekregen. De gezondheidstoestand van zowel Djalali als Babaei is er sinds hun opsluiting bovendien erg op achteruit gegaan. Caroline Pauwels, rector van de VUB, was een van de actievoerders. Ze gaf een korte speech waarin ze alle democratische krachten die invloed kunnen uitoefenen, opriep om wetenschappers als Djalali en andersdenkenden uit de cel te krijgen. “Autoritair en zonder fair proces mensen opsluiten en hun geliefden in diepe onzekerheid achter laten, zal geen rust in het hart brengen,” zei ze. Ze eindigde haar speech met een gedicht van de Iraanse dichter Shamloo Ahmad - een passend gebaar, want 21 maart is wereldpoëziedag. De volledige speech van Caroline Pauwels kunt u hier lezen.

 

Dr. Ahmadreza Djalali, die ook aan de VUB werkt, werd vorig jaar tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en beschuldigd van spionage. Hij riskeert mogelijk de doodstraf. Ahmadreza is sinds eind december in hongerstaking en is er slecht aan toe. Op 11 maart had hij een hartaanval. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor een bloedtest, maar dezelfde dag moest hij al terug naar zijn cel. Hij heeft pijn aan het hart en rond de nieren, en in zijn urine zit bloed. Zijn vrouw liet aan Amnesty weten dat Ahmadreza nog maar 56 kilogram weegt en “vel over been” is.

Amnesty International dringt aan op professionele medische zorgen voor Ahmadreza. De man mag op geen enkele manier gestraft worden voor zijn hongerstaking en moet ofwel vrijgelaten worden ofwel een eerlijk proces krijgen voor een internationaal erkend misdrijf.

 

Hamid Babaei is een Iraanse student aan de ULg, Universiteit van Luik, en werd veroordeeld tot 6 jaar cel voor spionage. Hij werd in 2013 na een oneerlijk proces van amper tien minuten veroordeeld omdat hij “gecommuniceerd had met vijandige overheden”, met name België. Amnesty beschouwt Hamid als gewetensgevangene en vraagt zijn onmiddellijke vrijlating.

 

Tijdens de actie wordt ook aandacht gevraagd voor Narges Mohammadi, een prominente Iraanse mensenrechtenverdedigster. Ze voerde onder meer actie tegen de doodstraf en zuuraanvallen tegen vrouwen. Ze betaalt een zware prijs voor haar activisme: in totaal 22 jaar cel. Narges is een gewetensgevangene voor Amnesty. De organisatie vraagt haar vrijlating.

 

PRAKTISCH

 

  • Wat? Ingetogen viering van Nowruz, Iraans Nieuwjaar. De aanwezigen nuttigen een sobere lunch en er zal een tafel staan met lege borden die de afwezigheid symboliseert van Ahmadreza Djalali, Hamid Babaei, Narges Mohammadi en andere Iraanse gewetensgevangenen.
  • Wanneer? Dinsdag 21 maart van 12u tot 14u.
  • Waar? Iraanse ambassade, F.D. Rooseveltlaan 15, 1050 Brussel.
  • Wie? Amnesty-woordvoerders zijn aanwezig, alsook VUB-rector Caroline Pauwels en collega’s van Dr. Djalali.

 

Achtergrond