Verdeeldheid
Kersverse Amerikaanse president Donald Trump toonde zich strijdvaardig in zijn inauguratiespeech. Een tegenstelling tot andere inauguratiespeeches, zegt professor Politicologie Alison Woodward in Terzake.
 
“Ik ben verbijsterd, teleurgesteld. Ik had gehoopt dat Trump een ander soort speech zou geven die meer lijkt op een normale rede voor inauguratie, maar het was meer een campagnespeech. De inauguratie is in Amerika altijd een evenement waarbij iedereen samenkomt. Het is ook een feestelijk gebeuren. Vandaag werd dat verstoord door protesten en door verdeeldheid van Amerika. Ik vond dat Trump weinig deed om die grote kloof te overbruggen met zijn rede.”
 
“De verwachtingen zijn torenhoog: “great, great, great”. Alles zou goed zijn voor iedereen, wat we natuurlijk met een korrel zout moeten nemen. De elite is ook een deel van iedereen, en de rijken ook. Hoe hij die kloof gaat overbruggen in Amerika is nog steeds een groot vraagteken. Trump vertrekt vanuit een negatief beeld van Amerika dat hij dan “great” gaat maken.
 
America first
Ook politicoloog Herman Matthijs analyseerde de inauguratiespeech van Trump, in VTM Nieuws.
 
"De speeches van presidenten de laatste tientallen jaren waren eerder vaag en politiek diplomatisch. Bij Trump viel het op dat hij duidelijke punten heeft genoemd zoals in zijn campagne, hij is er nog altijd niet van afgeweken."
 
"Ten tweede doet zijn speech denken aan die van Ronald Reagan in januari 1981, toen het ook ging over 'America first'."

“De media moeten ook de hand in eigen boezem steken”


Moraalfilosofe Katleen Gabriels heeft het in een opiniestuk in De Morgen dan weer vooral over de relatie tussen Donald Trump en de media.
 
“Het aanvallen van de pers is één van de weinige constanten in zijn dissonante discours sinds hij besliste mee te dingen naar het Oval Office. De media maken deel uit van het establishment dat hij zo verafschuwt”, schrijft Gabriels.
 
“De media moeten ook de hand in eigen boezem steken”, gaat ze verder. “Ze slaagden er de afgelopen 18 maanden onvoldoende in om Trump en zijn aanhangers serieus te nemen, maar besteedden wel gretig aandacht aan zijn scabreuze uitspraken, wat bijdroeg tot zijn succes. Het ongenoegen van de zogenaamde ‘grondstroom’ werd onvoldoende opgepikt in de berichtgeving, waardoor we verrast werden door de uitslag van de verkiezingen en de media serieuze reputatieschade leden.”
 
“We zullen moeten afwachten wat er gaat gebeuren”
Ook politicoloog Jonathan Holslag bleef niet uit met zijn mening, die hij met De Redactie deelde.
 
"Ik heb weinig nieuws gehoord in de inauguratietoespraak. Er zat noch een verzoeningsgebaar in inauguratiespeech, noch extreem agressieve taal zoals we dat tijdens de campagne hebben gehoord. Trump heeft grotendeels bevestigd wat we eigenlijk al wisten. Eén, er komt een keihard economisch nationalisme dat voor ons schadelijk zal zijn. Twee, op het vlak van veiligheidsbeleid wil hij dat Amerika met alle mogelijke middelen wereldwijd het leiderschap heeft of de wereld gewoon domineert. We zullen moeten afwachten wat er gaat gebeuren"