“Het sociaal isolement van holebi- en transgenderjongeren valt niet te onderschatten”, zo benadrukt Glenn Steenhouwer, medeorganisator van de lezingenreeks, het belang van educatieve activiteiten rond homoseksualiteit. “Deze jongeren bij elkaar brengen, ze een luisterend oor bieden en informeren over gender en seksualiteit, blijft ook vandaag een cruciale opdracht.” 
 
 

De publieke houding tegenover homoseksualiteit wisselt doorheen de Europese geschiedenis. Ooit openlijk gepraktiseerd door de grootsten onder de Griekse en Romeinse filosofen en notabelen, geraakte homoseksualiteit daarna cultureel en wettelijk onderdrukt door kerk en staat. Sinds de jaren 1960 is de strijd om gelijke politieke en sociale rechten van de homobeweging opnieuw op de voorgrond getreden. 
 
 

De eeuwenlange marginalisering en bestraffing van homoseksualiteit sloegen echter diepe wonden in onze geschiedschrijving. BASTA strijkt, in samenwerking met het Willemsfonds, daarom drie opeenvolgende dinsdagen in mei neer op de campus van de VUB voor een lezingenreeks over de geschiedenis van de homoseksuele cultuur. Zo wil BASTA vermijden dat holebi’s nog steeds uit de geschiedenis geschreven worden en wil ze de holebi-gemeenschap centraal plaatsen in haar eigen geschiedenis. 
 
 

Benieuwd hoe BASTA deze stilte wil doorbreken? Ontdek het tijdens de lezingen, telkens om 19u in lokaal D.003. 
 

Dinsdag 2 mei
 
Henk de Smaele: ‘Homoseks in Vlaams-Brabant en Brussel in de jaren 1940 en 1950: in de voetsporen van Roger Vertongen (1929-1989)’
 

Deze lezing vertrekt vanuit het rijke archief van Roger Vertongen (1929-1989), een ‘gewone’ Vlaamse man, die in Weerde (Zemst) als tiener tijdens de oorlog zijn eerste homoseksuele ervaringen had. Na de bevrijding verbleef Roger in Brussel. In zijn onuitgegeven autobiografie vertelt Roger openhartig over de opwinding en het genot, maar ook over de vernedering, de pijn en het gevaar. Samen met de vele brieven en fotoalbums krijgen we zo een unieke inkijk in het homoseksuele leven in landelijk Vlaanderen en de hoofdstad.
 
 

Dinsdag 9 mei
 
Mathieu Vanhaelewyn: ‘Roze driehoeken en een betonnen kubus. Hoe holebi's hun monumenten zien’
 

Holebimonumenten zijn een recent fenomeen. In BelgiĂ« kwamen er tien jaar geleden drie in Ă©Ă©n klap. Het bekendste staat in Brussel, maar werd al vlug onzichtbaar. Hoe ontwerpt een gemeenschap, die zelf om haar bestaan vecht, haar monumenten? Door slachtoffers tot martelaars te verheffen? De nazi-vervolging van homo's ligt thematisch voor de hand, maar in de officiĂ«le herinnering lag het claimen van dat slachtofferschap moeilijker. 
 

Dinsdag 16 mei
 
Robbe Herreman: ‘®t Stad is van iedereen. De evolutie van een homoseksuele scene in Antwerpen’
 

Al meer dan een eeuw is de stad Antwerpen in binnen- en buitenland geliefd om haar divers en uitgebreid uitgaansleven voor mannen en vrouwen met homoseksuele verlangens en gevoelens. Deze lezing focust op het ontstaan en de evolutie van een stedelijk netwerk van cafĂ©s, bars en discotheken, waar een bonte groep van matrozen, prostituĂ©(e)s, leerjongens, travestieten, ‘flikkers’ en ‘potten’ hun seksueel anders-zijn konden ontplooien.
 

Ben je jong, holebi of weet je het gewoon niet goed? Wil je graag andere holebi’s leren kennen? Vind je weg via de website van BASTA of volg hen op Facebook.