You are here

“Frankrijk is meer dan ooit het geopolitieke gidsland van Europa”, steek professor Jonathan Holslag van wal in zijn jongste opiniestuk in Knack. Holslag is professor internationale betrekkingen aan de VUB en ziet de Fransen steeds dominanter worden in Europa. De Britten zijn aanzienlijk zwakker geworden en dat is grotendeels te wijten aan de brexit. Duitsland is daarentegen terughoudend. “Frankrijk heeft dus nog altijd gewicht in de schaal te werpen en heeft het potentieel om Europa mee te leiden.” Maar dat wekt bij sommige lidstaten argwaan op, onder meer bij België.

 

“Veel kleine EU-lidstaten storen zich aan het Franse nationalisme, aan de politieke steun voor de defensie-industrie en aan de militaire focus op de invloedssfeer bezuiden de Middellandse Zee”, zegt professor Holslag. Toch kent Frankrijk zijn limieten: “Zijn militaire slagkracht (zijn nucleaire capaciteit dus) kan niet werken zonder steun van andere lidstaten, de Middellandse Zee kan Frankrijk niet alleen kan beveiligen, en Franse bedrijven kunnen op termijn ten onder gaan zonder een beter geïntegreerde Europese defensiemarkt.” Volgens professor Holslag is het leiderschap van Frankrijk echter geen slechte zaak voor Europa “zolang Frankrijk naast zijn belangen zijn beperkingen erkent.”

 

Lees hier het volledige opiniestuk:
Knack:
“Gidsland Frankrijk”

Zolang Frankrijk naast zijn belangen zijn beperkingen erkent, is het niet eens zo’n slechte zaak dat het leiderschap toont.
-
Jonathan Holslag