Ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block pleit voor een wettelijk kader voor de aangifte van palliatieve sedatie en de controle daarop. In De Zevende Dag (zondag 26/11/2017)  verklaarde ze dat het om een ethisch debat gaat waarover het regeerakkoord de werkzaamheden naar het parlement doorverwijst.
Voor euthanasie is er wel een wettelijke omkadering en wordt het leven beëindigd op vraag van de patiënt. Bij palliatieve sedatie is dat vaak niet het geval, en is het de arts die een behandeling voorstelt.
 
Professor Wim Distelmans aan VRT NWS. "Voor een deel is het een gevolg van een gat in de wet. Elk geval van euthanasie moet doorgegeven worden aan de Federale Commissie Euthanasie.  Voor sedatie is die verplichting er niet. Daardoor proberen dokters in sommige ziekenhuizen op het laatste moment euthanasie om te buigen in palliatieve sedatie om zichzelf controles en paperassen te besparen. Ik pleit er al jaren voor dat ook sedatie moet doorgegeven worden volgens dezelfde procedure."

Dokters in sommige ziekenhuizen proberen op het laatste moment euthanasie om te buigen in palliatieve sedatie om zichzelf controles en paperassen te besparen.


Van 4 tot 8 december organiseert VUB ‘de week van de ethiek’. Op maandag 4 december houdt Wim Distelmans een avondlezing over een waardig levenseinde. Klik hier voor meer informatie en registratie.

Lees hierover meer:
VRT NWS: 'Wim Distelmans pleit voor verplichte registratie van palliatieve sedatie'
VRT NWS: Wim Distelmans: 'Palliatieve sedatie wordt dikwijls opgedrongen.'
VRT NWS VIDEO: Dokters in sommige ziekenhuizen passen liever palliatieve sedatie toe dan euthanasie
VRT NWS: 'De Block pleit voor wettelijk kader palliatieve sedatie'

 
Lees ook:
VUB Today: 'Palliatieve zorgdiensten betrokken bij 60% van overlijdens door euthanasie'
VUB Today: 'Palliatieve zorg voor ouderen blijft beperkt in ziekenhuizen'