You are here

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent overvolle luchthavens richting zon, zee en strand. Maar niemand staat op het vliegtuig stil bij de gevolgen van de vlucht. De uitstoot van vliegtuigen valt nochtans niet te onderschatten en blijft jaarlijks verder toenemen, wat niet bepaald bevorderlijk is voor het klimaat. De UGent gooit om die reden haar beleid drastisch om. Reizen die minder dan 6 uur duren worden voortaan met de trein afgelegd. 

 

Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel staan klaar met oplossingen voor het klimaat. Je leest er alles over op www.vub.be/klimaat.

 

Onderzoekers Kobe Boussauw (VUB/Cosmopolis Centre for Urban Research), Tom Storme (UGent/HoGeschool Gent) en Freke Caset (UGent en VUB) vinden de nieuwe maatregel van UGent meer dan terecht. De problematiek blijft in de academische kringen eerder op de achtergrond, wat volgens hen niet onlogisch is aangezien academici vaak zelf gebruik maken van vliegtuigreizen. De onderzoekers hopen daarbij dat de andere universiteiten snel het voorbeeld van de UGent zullen volgen. “Wij stellen voor dat de universiteiten daarin een voortrekkersrol spelen en wereldwijd een koolstofplafond afspreken, dat als voorbeeld kan dienen voor andere publieke en private sectoren”, aldus de onderzoekers.

 

Lees hier het volledig opiniestuk op standaard.be (+).