In de inaugurale lezing schetst criminologe Tine Vertommen de huidige kennis over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de sport, waarbij tien mythes worden besproken. Regelmatig komen er internationaal getuigenissen van misbruik in de sport naar buiten. In november 2016 deed Andy Woodward, een Engelse ex-profvoetballer, na meer dan dertig jaar stilzwijgen in de Britse pers zijn verhaal over het seksueel misbruik door zijn voetbalcoach. Na hem volgden nog honderden getuigenissen van sporters in het buitenland. Ook enkele Vlaamse sporters getuigden in de media over hun ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoewel er bij ons nog geen stortvloed aan onthullingen zijn, mag het geen verrassing zijn dat ook onze sportstructuur een voedingsbodem is voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De georganiseerde sport is immers een vruchtbaar klimaat door asymmetrische en nauwe coach-sporter relaties, de gelegenheid tot lichamelijk contact, de prestatiegerichte focus, de druk van competitie, alsook de vaak erg jonge leeftijd van (top-)sporters. 
Tine Vertommen
Tine behaalde haar Master Criminologische Wetenschappen aan de VUB in 2009 en haar Master Morele Begeleiding, ook aan de VUB, in 2007. Ze behaalde haar doctoraat in de Medische Wetenschappen met het proefschrift ‘Interpersonal violence against children in sport’ aan de Universiteit Antwerpen in 2017.
Ze werkt sinds 2018 aan een nieuw Europees project rond het ontwikkelen van een kwaliteitslabel voor preventie van misbruik in sportclubs. Tine is bestuurslid bij het Internationaal Centrum voor Ethiek in de Sport vzw en lid van de Algemene Vergadering van de Rode Antraciet vzw.
Ze is daarnaast onderzoeksleider van het Belgisch partnerschap in het Erasmus+ VOICE project waarin ze getuigenissen van seksueel geweld in de sport verzamelt en analyseert. Eerder was ze, in opdracht van de Europese Commissie, core-team onderzoeker van de ‘Gender-based violence in sport’ studie in alle 28 EU-lidstaten.
Momenteel is ze ook onderzoeker en docent in de expertisecel Toegepaste Forensische Psychologie van de Thomas More hogeschool Antwerpen.
 
Leerstoel Willy Calewaert
De Leerstoel Willy Calewaert wordt jaarlijks georganiseerd door deMens.nu in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel en Uitstraling Permanente Vorming (UPV). Dit ter ere van de politicus Willy Calewaert, die tijdens zijn leven een bijzonder geëngageerde vrijzinnige was. De Leerstoel staat in het teken van het verstrekken van onderwijs en het verspreiden van het vrijzinnig humanistisch gedachtegoed.
Tine Vertommen werd voorgedragen door de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie van de VUB met als proximi Prof. dr. K. De Martelaer en Prof. dr. E. Zinzen.
 
De leerstoel Willy Calewaert 2018 omvat, naast de inaugurale lezing, de volgende lezingen:

  • 27 maart Een verhaal en de cijfers: slachtoffers en plegers
  • 25 april Internationale verdragen en good practices
  • 7 mei Preventie in Vlaanderen: sport met grenzen voor sportbegeleiders en (para)medici

Deze drie lezingen vinden plaats van 18u00 tot 20u00 in lokaal L2.10 op de Campus Etterbeek van de VUB, Pleinlaan 2 in Brussel.