You are here

Dorien Schoofs, Helen Vervaeck en Tine Weemans hebben vrijdag 5 oktober samen een CERA Award ontvangen voor ‘Make your choice’: een toestel dat jongeren met een zware vorm van autismespectrumstoornis de kans geeft om zichzelf te uiten zonder de nood tot verbale communicatie. CERA Award is een prestigieuze prijs die elk jaar uitgereikt wordt aan studenten industrieel en burgerlijk ingenieurs en technische bachelors die innovatieve oplossingen bedenken voor uitdagingen in socialprofitorganisaties. De jonge VUB-winnaars studeren alledrie voor ingenieur elektromechanica. Ze konden op professor Bram Vanderborght rekenen als promotor van hun project

 

Het apparaat dat de drie ingenieursstudenten maakten is een soort doos met drie drukknoppen, die verbonden is met een computerscherm. Door de knoppen te manipuleren kunnen jongeren van 12 tot 18 jaar met een zware autismespectrumstoornis hun wensen kenbaar maken zonder verbaal te communiceren met begeleiders. Daardoor krijgen ze meer autonomie, wat hen én de organisatie waar ze verblijven meer rust geeft.

 

Dorien Schoofs, Helen Vervaeck en Tine Weemans ontwierpen hun oplossing op vraag van Parhélie, een privé-organisate uit Ukkel, waar kinderen en jongeren met psychose, neurose en autsmespectrumstoornis worden opgevangen. Hun eindproduct wordt na een half jaar nog steeds gebruikt door de organisatie, en is ook openbaar gemaakt voor andere ouders en begeleiders via de website Instructables.