Een nooit eerder toegediende combinatie

“De combinatie van talimogene laherparepvec of T-VEC (een ‘intelligent anti-kanker virus’) en lichaamseigen dendritische cellen werd in het kader van ons academisch kankeronderzoek voor het eerst toegediend,“ aldus prof. Bart Neyns, afdelingshoofd Medische Oncologie van het UZ Brussel.

 

“We weten dat kankergezwellen voorkomen dat dendritische cellen binnendringen en hun aanwezigheid verraden aan het immuunsysteem. Kankercellen zorgen er zo voor dat ze niet worden uitgeschakeld. Daarom halen we in dit onderzoek de dendritische cellen eerst uit het bloed en nadien injecteren we ze samen met T-VEC in de tumor. Zo hopen we de kans op een sterke afweerreactie tegen de tumor te verhogen en meer patiënten te zien reageren tegen hun ziekte. Recente observaties bij twee patiënten, die we in het UZ Brussel succesvol behandelden met T-VEC, nadat andere immunotherapieën hadden gefaald (1), doen ons geloven dat we met deze combinatie extra kansen op beterschap kunnen bieden aan patiënten bij wie de beschikbare behandelingen niet voldoende helpen.”

 

In de eerste fase van dit klinisch onderzoek worden enkel patiënten met uitzaaiingen van melanoom in de huid of lymfeklieren met de combinatietherapie behandeld. Voorlopig worden enkel in deze letsels het T-VEC en de dendritische cellen geïnjecteerd. Indien dit veilig is en resulteert in beloftevolle resultaten zullen in de toekomst ook injecties in inwendige uitzaaiingen (zoals de lever) uitgevoerd worden. Mogelijk kunnen ooit ook patiënten met andere tumoren dan melanoom in aanmerking komen. T-VEC en dendritische cellen zijn elk op zich veilige behandelingen, maar de combinatie van beide wordt nu pas onderzocht.

 

Nieuw perspectief voor uitbehandelde patiënten

“T-VEC werd eind 2015 goedgekeurd voor de behandeling van patiënten met een kwaadaardig gezwel van de pigmentcellen (of melanoom) dat zich heeft verspreid naar de huid of lymfeklieren. Deze behandeling is een gemodificeerd herpes simplex-1 virus (het virus dat koortsblaasjes veroorzaakt). Veranderingen aan de genetische structuur van dit virus zorgen ervoor dat het zich enkel in kankercellen kan vermenigvuldigen en deze kan vernietigen, zonder schade aan gezonde cellen aan te brengen. T-VEC wordt rechtstreeks in de gezwellen ingespoten. Dit is veilig en kan in de meeste gevallen de ingespoten metastasen verkleinen of zelfs doen verdwijnen. Ook letsels, die niet ingespoten waren, zullen (hoewel minder vaak) verdwijnen omdat behandeling met T-VEC de immuniteit tegen melanoom doet toenemen.”

 

In België is behandeling met T-VEC niet terugbetaald (een behandeling die per injectie 2.500 tot 10.000 euro kost, afhankelijk van de grootte van het letsel, en waarbij injecties om de 2 weken worden herhaald). Voor dit academisch onderzoek stelt het farmabedrijf, dat de behandeling heeft ontwikkeld, deze medicatie gratis ter beschikking van de patiënt. De kost voor de isolatie van de dendritische cellen uit het bloed bedraagt 10.000 euro per patient. Voor de patiënt is de combinatie van die twee behandelingen kosteloos in het kader van deze studie. Ze wordt mee ondersteund door Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker.

 

Patiënten die wensen in aanmerking te komen voor dit onderzoek kunnen dit bespreken met hun behandelende arts of contact opnemen met de dienst Medische Oncologie van het Oncologisch Centrum in het UZ Brussel (T: 02 477 60 40, E: afspraak_oncologie@uzbrussel.be).

 

REFERENTIE:
(1) Seremet T. eta al. Melanoma Research: September 11, 2018