You are here

‘Born in Brussels’ is een initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block dat dateert uit 2016 en deze week van start gaat. Hiervoor werkt de minister samen met de Vrije Universiteit Brussel en het UZBrussel. Onderzoeker Katrien Beeckmans, verbonden aan de onderzoekcel Nursing and Midwifery Research van het UZ Brussel, werkte een wetenschappelijk onderbouwd screeningsinstrument uit. Het opzet van het initiatief is om kwetsbare zwangere vrouwen in de Europese hoofdstad op te sporen en deze een begeleiding op maat aan te bieden. Ook na de geboorte worden moeder en kind opgevolgd. Na verloop van tijd moet het project ook het levenslicht zien in andere steden.

 

De bedoeling is dat alle Brusselse organisaties die actief zijn rond sociaal beleid, moeder- en kindzorg en armoedebestrijding het instrument gebruiken om zo de meest kwetsbare zwangere vrouwen naar de zorg te leiden die ze nodig hebben. De betrokken zorgverleners zullen ook één netwerk vormen om deze groep samen zo goed mogelijk op te vangen en hen zorg op maat te bieden.

 

Het project wordt eerst opgestart in de gemeenten van Brussel waar de nood het hoogst is: Stad Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Anderlecht en Koekelberg.

 

Lees meer op nieuwsblad.be en bruzz.be.