You are here

De vijf Vlaamse universiteiten tellen samen 32.700 personeelsleden, en daar komen er jaarlijks minstens 500 bij. Hierdoor kunnen de universiteiten als een van de grootste werkgevers van België worden beschouwd. Dat meldt de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). De VUB had vorig jaar 3.743 personeelsleden en is zo de vierde grootste universiteit. Door de onophoudelijke groei van de universiteiten, vraagt VLIR aan de volgende Vlaamse regering om de basisfinanciering te verhogen.

 

De jaarlijkse VLIR-publicatie Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten geeft inzicht in zowel de opbouw als de evolutie van het personeelsbestand van de Vlaamse universiteiten, volgens categorie, wetenschappelijke discipline, geslacht, leeftijd, nationaliteit en anciënniteit.

 

De vijf Vlaamse universiteiten zijn met 32.700 personeelsleden een van de grootste werkgevers van België, goed voor 25.905 voltijdse eenheden. Ze zijn de kernspelers van de Vlaamse kenniseconomie, actief op het vlak van kwalitatief hoger onderwijs, baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke dienstverlening met een meerwaarde.

 

Jaar na jaar trekken de universiteiten meer studenten aan en stijgt ook het aantal personeelsleden. De grootste aangroei situeert zich bij personeelsleden die worden gefinancierd buiten de werkingsuitkeringen die de universiteiten van de overheid ontvangen.

 

De publicatie Statistische gegevens betreffende het personeel aan de Vlaamse universiteiten is beschikbaar als download: klik hier.

 

Lees meer op hln.be (+).