Het is de eerste keer dat er een topcross – de zevende manche van de DVV Verzekeringen Trofee – in Brussel plaatsvindt, met Golazo als organisator. Niet in het veld, maar tussen de torenhoge universiteitsgebouwen van de campussen van de VUB en de ULB. In veldrijden zit trouwens meer wetenschap dan je op het eerste zicht zou denken.  

In het rood
Wie de sport een beetje volgt, hoort steeds dat veldrijders constant in het rood rijden. Het komt erop neer dat ze van de start tot aan de finish voluit gaan. Maar wat betekent dat precies voor de renners? En welke voorbereiding is hiervoor aangewezen?
 
Prof. Inspanningsfysiologie Romain Meeusen: â€œHoogstwaarschijnlijk gaan de renners net niet in het rood.  Dit wil eigenlijk zeggen dat ze net op hun ‘verzuringsdrempel’ rijden.  Ze zullen telkens een korte periode erover gaan, maar zeer goed hun inspanningsniveau doseren.  De basistraining die ze doen, zorgt ervoor dat hun ‘lactaatdrempel’ – de verzuringsdrempel - aan een hogere hartfrequentie en snelheid optreedt.”
 
Testen en adviseren 
In het universitair ziekenhuis UZ Brussel krijgt sportarts Frank Pauwels geregeld wielrenners over de vloer voor advies en voor tests, onder anderen wereldkampioen bij de beloften Eli Iserbyt en wegwielrenner Oliver Naesen. VUB en UZ hebben iets met wielrennen, het is niet voor niets dat de kannibaal Eddy Merckx in 2011 een eredoctoraat van de universiteit heeft gekregen.
 
Ook in het inspannings- en topsportlabo van Romain Meeusen en zijn team (BLITS) hebben ze in de loop der jaren tal van wielrenners getest, ook veldrijders. Wat is voor een veldrijder nu doorslaggevend: kracht of techniek?
 
Romain Meeusen moet niet lang nadenken: “Uithouding! En het kunnen verleggen van de lactaatdrempel. Dit wil zeggen dat je later of aan een hogere snelheid zal verzuren.  Kracht is nodig in de voorbereiding, maar hoeft niet te domineren. Techniek is belangrijk omdat dit zorgt meer comfort bij het rijden aan hoge snelheid.”
 
De genen van Mathieu
Wat is volgens Romain Meeusen het geheim van Mathieu van der Poel? Hoe komt het dat hij er met kop en schouders bovenuit steekt?  “Er zijn in de sport weinig geheimen", zegt Romain Meeusen. "Mathieu is een natuurtalent met de juiste genen.  Als grapje zeg ik altijd dat als je een goede sporter wil worden je de juiste ouders en grootouders moet kiezen. Wat bij Mathieu Van der Poel ook het geval is (lacht)."
 
Hoe zit het met het parcours op een terrein dat ooit het ‘oefenplein’ van het leger was? Wordt het een zware cross of net een snelle cross?
 
Romain Meeusen: “Dat zal wat van de weersomstandigheden afhangen.”
 
Vlaams en volks 
Veldrijden is een erg Vlaamse sport. De toppers komen uit Vlaanderen of ze wonen er, zoals Nederlander en huidig alleenheerser in het veld Mathieu van der Poel. Er zijn wel degelijk topwedstrijden in de rest van de wereld, zelfs in de VS, maar het blijft in vrijwel alle landen een nichesport.  Hoe komt dat eigenlijk?
 
VUB-topsportexperte Veerle De Bosscher:  “Veldrijden is erg populair omdat het echt ‘Vlaams’ aanvoelt. Historisch gezien zijn vooral Vlamingen actief in de sport en ze winnen met ruime voorsprong de meeste prijzen. De toppers zijn ook erg toegankelijk in vergelijking met andere populaire sporten. De meeste wedstrijden vinden dan nog eens plaats in Vlaanderen. Er is veel focus op de beleving voor, tijdens en na de wedstrijden. Met na afloop nog enkele pintjes en een dansfeest op de tonen van het betere levenslied. Echt volks dus.
 
De sport is ook uitermate geknipt om ze zowel op TV als ter plaatse te volgen. Een wedstrijd duurt steeds slechts een uurtje, kan perfect in beeld worden gebracht en de toeschouwers ter plaatse zien de renners een tiental keer voorbijkomen.”
 
Hou het spannend
Toch loeren er volgens prof. De Bosscher gevaren om de hoek. “Veldrijden is nog altijd erg populair, maar het lijkt op dit moment een klein beetje over zijn hoogtepunt heen. Iets minder toeschouwers, al blijven veel mensen de wedstrijden op televisie volgen. Een mogelijke reden? Geen Belg maar een Nederlander domineert momenteel het veld.”
 
Maar we moeten niet alleen naar de mannen kijken. De jongste tijd komen de vrouwen in het veld flink opzetten. 
 
“Het vrouwenveldrijden kent een sterke boost omdat de wedstrijden erg spannend en dus spectaculair en aantrekkelijk zijn. Het mannenveldrijden is iets minder spannend momenteel omdat de meeste prijzen worden verdeeld onder twee renners – Wout Van Aert en Mathieu van der Poel. Een strijd tussen vier of vijf toprenners zou beter zijn. Als van der Poel zich goed voelt, dan rijdt hij geregeld al na vijf minuten wedstrijd weg van z’n tegenstanders, wat de spektakelwaarde flink doet afnemen. Er is de kritiek dat er momenteel te veel klassementen en te veel wedstrijden zijn. Onder impuls van Wouter Vandenhaute zijn er plannen om het veldrijden ten goede te hervormen.” (De krant Het Nieuwsblad berichtte hier eind november over).
 
Sven Nys
Veerle De Bosscher ziet nog een probleem dat het veldrijden parten speelt. “Een belangrijke factor is het beĂ«indigen van de carriĂšre van de erg populaire Sven Nys. Hij stond garant voor een groot aantal supportersbussen. Uit een online bevraging van Sporza eind 2016 blijkt dat ongenveer 20 procent van de supporters afhaakte toen Sven Nys ermee ophield."
 
Franstalig België
Misschien zal de Brussels Universities Cross - deels op de campus van een Franstalige universiteit – er samen met de wereldbekerwedstrijd in Namen voor zorgen dat de sport in de Franstalige wereld populairder wordt.
 
Veerle De Bosscher: “Jammer genoeg is er momenteel in het veldrijden geen Waals uithangbord van het genre Nys of Van Aert. Er is nog veel groeipotentieel in WalloniĂ«. Ze beschikken ook over een enorm potentieel aan mogelijke locaties. Het is nu vooral aan de grote spelers in Vlaanderen om meer inspanningen te leveren om het zuiden van het land mee te krijgen in het cyclocross-verhaal.”
 
Programma
11u00 Junioren
12u00 Beloften
13u45 Elite Dames (Sack Zelfbouw Ladies Trophy)
15u00 Elite Heren
 
 Meer praktische info vind je hier