You are here

De week van 1 tot en met 7 april stond geheel in het teken van weKONEKT: een project van de VUB om de universiteit dichter bij studenten en Brusselaars te brengen. VUB-studenten en -alumni van de faculteit Wetenschappen sloten deze week bomvol activiteiten af in het atomium voor een gezellig samenzijn met medestudenten en professoren. Een uitgelezen kans voor de aanwezigen om een sterk netwerk uit te bouwen en te kijken waar ex-VUB’ers zijn terechtgekomen na hun opleiding.

reKONEKT

 

Bij het binnentreden van de atomiumbol waar het evenement doorgaat voel je het meteen: hier zit chemie in de lucht. Het duurt niet lang vooraleer de aanwezigen de initiële onwennigheid van een groter evenement overwinnen en overgaan tot geanimeerde, meer dan eens diepzinnige, gesprekken met hun universitaire collega’s. Er wordt gegeten, gedronken, maar bovenal worden herinneringen opgehaald aan een fijne tijd en inzichten uitgewisseld die ze tijdens hun universitaire of professionele loopbaan hebben opgedaan.

 

Wiskundig kerstfeestje

 

Wat later verzamelen de gegadigden rond Sasha Solau, initatiefneemster van de tweede editie van ‘weKONEKT Students meet Alumni’. Om de kracht van een stevig netwerk in de verf te zetten laat ze drie sprekers aan het woord: wiskundige/politicologe Carmen Mazijn, computerwetenschapper Alexandre Kahn en professor en vicerector onderwijs- en studentenbeleid Jan Danckaert. Carmen illustreert met een ludieke anekdote dat vriendschappen gesmeed op de VUB-campussen in Etterbeek en Jette de tand des tijds met glans doorstaan: ‘Ik zie mijn vriendengroep uit de wiskunde nog elk jaar. Tijdens een wiskundig kerstfeestje eten we traditiegetrouw spaghetti en spelen we gezelschapsspelletjes.’

 

Deze ontmoetingen geven me meer perspectief om de richting van mijn eigen carrière te bepalen.
-
Yelda

Samen rond de tafel

 

En de avond zat er nog niet op. Na een inspirerend woordje van de sprekers konden de weKONEKT’ers plaatsnemen aan enkele tafels waar ze hun ervaringen konden delen met opleidingsgenoten. Voor sommigen was het een heuglijk weerzien met vrienden en oud-profs, voor anderen een leerrijke nieuwe ontmoeting of zelfs het begin van een professionele samenwerking. Wanneer we de studenten en alumni vragen wat ze van de avond vonden, klinkt het verdict unaniem positief. ‘Ik vind het interessant om te horen waar mijn opleidingsgenoten belanden in het bedrijfsleven. Het geeft me wat meer perspectief om de richting van mijn eigen carrière te bepalen’, vertelt Yelda. Eva merkt dan weer op dat er een zekere klik is tussen medeVUB’ers die de leeftijds- en opleidingsgrenzen overstijgt: ‘Ik weet niet of het met het type persoon of de gedeelde geschiedenis te maken heeft, maar ik kan steeds de VUB’ers in een groep aanduiden en onderling zit de sfeer altijd goed.’ Voor een aantal netwerkers zal deze meet-up niet zonder gevolg blijven. Zo kwam een kersvers onderzoeker in de moleculaire biologie in contact met een ervaren rot die haar doctoraatsonderzoek met hem zal delen ter inspiratie. Win-win!

Twee opmerkelijke weKONEKT’ers in de kijker

 

Wanneer het evenement wat op zijn einde begint te lopen kunnen Roel Wuyts en Joke De Bock even strikken voor een foto en een korte, doch gezellige babbel. Roel doceert nu eigenlijk aan de KU Leuven, maar hij laat meer dan eens vallen dat de VUB beretrots mag zijn op de kwaliteit van haar opleiding computerwetenschappen. Hij geeft ook aan dat hij evenementen als weKONEKT van onschatbare waarde vindt: ‘Destijds heb ik nog een enquête ingevuld waarin ik expliciet gevraagd heb om meer evenementen te organiseren die studenten en alumni in één ruimte samenbrengen. Wie vraagt krijgt antwoord.’ Joke heeft net als Roel computerwetenschappen gestudeerd en werkt momenteel als projectleider bij Digipolis, een organisatie die grootsteden als Antwerpen en Gent meetrekt in de digitale versnelling. ‘Mijn doel vanavond is om zoveel mogelijke mensen te ontmoeten. Ik zie het tevens als een uitgelezen kans om mijn opleidingsgenoten te inspireren met mijn eigen professioneel verhaal. De opties zijn eindeloos met een diploma computerwetenschappen.’

 

Een interessante student of alumnus gezien met wie je graag zou connecteren op Linkedin? Dat kan! Met een klik op de naam kom je terecht op hun persoonlijk Linkedinprofiel.

 

 

weKONEKT: students meet alumni | aftermovie