Tekst: Patrice Van Laethem
Foto’s: David Plas

 
Cultuur krijgt na 4,5 jaar weer een eigen plek op de VUB-campus. “We gaan van bijna geen infrastructuur naar veel infrastructuur. Dat biedt mogelijkheden. In Pilar zal je terecht kunnen voor concerten, podiumkunsten, tentoonstellingen, lezingen en debatten. Twee keer per jaar organiseren we een festival van 4 weken rond een thema en vertrekken daarbij van wat ik de maatschappelijke hartslag durf noemen”, ontvouwt Lieselotte de ambitieuze plannen. “Het wordt een multidisciplinair festival met de focus op kunst en wetenschap. Hierop willen we jong talent presenteren naast gevestigde waarden. Scenografen zullen het verhaal visueel uitwerken en presenteren”.
 
Lees verder onder de afbeelding.

Jongeren krijgen de kans om in Pilar hun projecten te programmeren



Jongeren aan het stuur

 
Naast het festival zal Pilar per jaar een 35-tal activiteiten organiseren. De jongeren zullen hier zelf mee aan het stuur zitten. “Zij krijgen de kans om hun concept in Pilar uit te werken, hun projecten te programmeren en ze een (vaste) plek te geven in onze werking”.
 



Ateliers en repetitieruimte

Ook het tijdelijk project See U op de site van de oude rijkswachtkazerne biedt voor Pilar kansen. Lieselotte: “Daar focussen we op creatie. Er komen drie ateliers voor jonge Brusselse kunstenaars die met kunst en wetenschap bezig zijn. Ze kunnen daar een jaar lang creëren. In de kelder is er ook een repetitieruimte die je zal kunnen afhuren. Daarmee vangen we de vraag naar repetitieruimte op”.
 
Er komt ook nog wat Lieselotte een tussenruimte noemt, “een plek waar we cultureel ondernemerschap bij jongeren willen stimuleren. Jongeren kunnen naar ons komen met hun idee. Wij zullen hen helpen om het verder vorm te geven en leefbaar te maken. Door workshops te organiseren over bijvoorbeeld het pitchen van een idee of over financieel management of door hen in een traject verder te begeleiden”.
 
Lees verder onder de afbeelding.


Kultuurkaffee, bedankt!

Na bijna 40 jaar Kultuurkaffee begint de cultuurwerking van de VUB straks dus aan een nieuw hoofdstuk. “We zijn zeer erkentelijk voor wat het Kultuurkaffee ons heeft gegeven. We willen iets doen met al die vele herinneringen en willen ze een plaats geven in het nieuwe verhaal. Voor velen onder ons zijn memorabel zeker het grandioze afscheidsfeest, Bye Bye KK, en andere grote momenten en grote namen op ons podium: dEUS, Buscemi, Ozark Henry, Absynthe Minded, of recenter nog Stikstof, Romeo Elvis of STUFF. Iedereen met wat naam en faam in de Belgische muziekwereld, heeft op ons podium gestaan. Velen nog voor hun grote doorbraak. Daar zijn we heel trots op”.
 
“Het Kultuurkaffee was ook meer dan muziek alleen”, verwijst Lieselotte naar het kortfilmfestival Het Grote Ongeduld. “Kunst en cultuur met een randje en het experiment hebben altijd in het DNA van de cultuurwerking aan de VUB gezeten. Het eigenzinnige en uitdagende zit in onze natuur. Je kon vroeger naar het Kultuurkaffee gaan, niet goed wetende wat je kon verwachten en verrast worden door hetgeen je te zien of te horen kreeg”.
 
Lees verder onder de afbeelding.


De context op de universiteit en in de samenleving is vandaag wel anders dan 40 jaar geleden. Daarom is een geactualiseerd verhaal nodig.



Ook in Pilar kunst en cultuur met een randje

Dat zal volgens Lieselotte niet veranderen. “Ook Pilar zal op zoek gaan naar dat randje en naar dat eigenzinnige. De context op de universiteit en in de samenleving is vandaag wel anders dan 40 jaar geleden. Daarom is een geactualiseerd verhaal nodig. Brussel is vandaag een zeer diverse, internationale stad. Op het vlak van cultuur vind je veel, zoniet alles. Je hebt ook het nieuwe gebouw op de campus, dat qua presentatieplek meer mogelijkheden biedt dan het vroegere Kultuurkaffee. En je zit met een eerste generatie van studenten die het begrip Kultuurkaffee wel kent, er zich wel iets bij kan voorstellen, maar de fysieke plek nooit heeft gekend. We zijn een universiteit, we zijn bezig met kunst en wetenschap. Dat is onze eigenheid”.
 


Lieselotte kijkt heel hard uit naar de opening van Pilar, straks op 17 oktober. “Er wachten eerst nog wel de verhuizing en spannende momenten in aanloop naar de opening. We verwelkomen binnenkort ook 3 nieuwe medewerkers, waaronder iemand die aan de slag zal gaan met de Brusselse jongeren”.
 
De 28-jarige Leuvense woont sinds kort in Anneessens en heeft een sterke band met de VUB. “Ik heb er eerst Agogische wetenschappen gestudeerd en heb er later gedoctoreerd. Door Professor Willem Elias is onze studierichting altijd sterk vergroeid geweest met het Kultuurkaffee. De agogiek-feestjes daar waren legendarisch. Toen deze vacature vrij kwam, heb ik dan ook geen moment geaarzeld. Waar het Kultuurkaffee voor stond (en staat), sluit zo sterk aan bij wie ik ben. Ik zal zeer blij en tevreden zijn wanneer we de jongeren hier iets nieuws kunnen brengen, wanneer we ze met Pilar een plek kunnen geven die voor hen en van hen is, waar hun kritische zin wordt aangescherpt en waar hun vaardigheden en talenten zich kunnen ontwikkelen”.
 

Pilar praktisch

De cultuurdienst verhuist naar Pilar vanaf 1 juli. Pilar opent de deuren op donderdag 17 oktober met een multidisciplinair festival. Het volledige programma, met een brede waaier aan activiteiten, gaande van muziek tot debatten over het thema over podiumkunsten, wordt in september bekend gemaakt. Kun je niet wachten tot dan? Vanaf juni krijg je al heel wat teasers te zien.
 
Pilar krijgt de steun van Vrije Universiteit Brussel, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (kabinet Pascal Smet) en het Fonds voor Culturele Infrastructuur (FOCI)/Departement Cultuur, Jeugd en Media (kabinet Sven Gatz).
 
Alle info op www.pilar.brussels