You are here

Vanaf vandaag staat er iets nieuws op het menu van het studentenresto op de VUB-campus in Etterbeek: een avondopening. Vanaf 23 september zal al wie ’s avonds op of rond de campus werkt, studeert of een event bijwoont er kunnen kiezen uit drie warme menu’s en een cafetaria-aanbod. Het gaat om een proefproject gedurende het eerste semester van volgend academiejaar. We vroegen hoofd van de restaurantdienst Philippe Merckx en Isabelle Selleslag, die de opstart en follow-up van de avondopening vanuit het VUB-beleid ondersteunt, om een woordje uitleg. Plaats van afspraak: het resto (uiteraard).

 

Onze eerste vraag is natuurlijk: waarom?
Isabelle: “Dat is makkelijk te beantwoorden. We vingen al een tijdje van vele kanten de nood aan een avondopening op. Zeker bij de studenten is er veel appetijt voor het initiatief. De vraag ernaar kwam in ieder geval prominent naar voren bij de laatste survey van de Studentenraad. Het is immers een grote meerwaarde voor kotstudenten en avondstudenten. Maar ook onderzoekers en proffen, die soms tot ’s avonds laat werken om deadlines te halen, zijn met de avondopening gediend.”

 

Philippe: “We hopen er ook mee de druk op de zitruimte tijdens de middagen te verminderen. Tijdens de middag is het in het resto heel druk, en heel veel studenten en personeel spreken hier ook af buiten de uren van bediening, voor groepswerk of besprekingen. Dankzij de avondopening zullen ze niet langer om 16 uur hun boeltje moeten pakken om ergens anders hun werk verder te zetten. Zo verhelpen we ook aan het tekort van werkruimtes op de hele campus.”

Isabelle: “Het zijn trouwens niet alleen studenten of personeel die zullen gediend zijn met een langere opening van het restaurant. Onze universiteit groeit sterk, en op onze campus hier vinden er steeds meer events plaats. Ook dat publiek denken we met de avondopening een extra service aan te bieden. Net zoals ’s middags zal je voor groepen ’s avonds een plaats kunnen reserveren en bonnetjes kunnen bestellen via de cateringservice van het restaurant.”

Er loopt nu al een extra kok mee, en we hebben ook een diëtiste aangetrokken
-
Philippe Merckx

Philippe: “En laten we ook de fuiven niet vergeten. Die beginnen heel laat, en ik kan me goed inbeelden dat heel wat studenten eerst graag ‘een kleine fond’ leggen alvorens naar de plaats van afspraak af te zakken. Dat zullen ze dus voortaan ook hier kunnen doen.” (Lacht).

 

Hoe zit het met het keukenpersoneel? Je zal er wel meer personeel voor moeten inzetten, niet?
Phillippe: “Dat valt goed mee hoor. Vijf van onze zeven vaste medewerkers stapten vrijwillig mee in de avondopening en zullen in een beurtrol ’s avonds werken in plaats van ‘s middags. En natuurlijk hebben we onze pool van jobstudenten waaruit we kunnen putten. We hebben wel een extra kok en diëtiste aangetrokken. De extra kok loopt nu ’s middags al mee trouwens, om zich alvast in te werken. Wat ik ook interessant vind, is dat we door de avondopening de mise-en-place voor ’s avonds al ’s middags kunnen doen, en die voor ’s middags al de avond daarvoor. Een win-win-situatie dus.”

 

Hoe denken jullie de avondopening bekend te maken? Is er een communicatie-actie gepland?
Isabelle: “We hebben inderdaad nagedacht over de manier waarop we de avondopening bekend zullen maken. Een artikel in VUB Today leek ons alvast een goede start, dus dat is al gecovered… Maar we plannen ook een campagne met leuke cartoons, en we spelen met ideeën zoals het organiseren van een romantisch avondetentje voor koppels. Of misschien, net zoals ’s middags af en toe het geval is, een thema-menu in het kader van TD’s of andere evenementen?  Je ziet, mogelijkheden genoeg.”

 

Er komt onder meer een bekendmakingsactie met leuke prijzen. Welke? Suggesties zijn welkom!
-
Isabelle Selleslag

Philippe: “We rekenen toch vooral op mond-aan-mondreclame. Ik denk dat het nieuws snel de ronde zal doen. Een speciaal event naar aanleiding van de avondopening staat daarom niet op de agenda. Maar bijvoorbeeld feestelijke dessertjes in de openingsweek, dat moet wel kunnen.”

 

Isabelle: “Ook op de kick-off zullen we de avondopening in de kijker zetten met een originele resto-stand en een actie waarbij leuke prijzen te winnen zijn. Welke prijzen? Surprise! De VUBtoday-lezers kunnen misschien nog suggesties bezorgen?”

 

Wat als het succes tegenvalt?
Philippe: “De avondopening zien we in een eerste stadium als een experiment. Daarom is er een proefperiode van één semester, dat wil zeggen: van maandag 23 september tot en met vrijdag 7 februari. Na die periode evalueren we de opkomst, en zien we of en hoe we verder gaan. Dat zal voor een stuk ook van de financiële resultaten afhangen. We hopen dus dat iedereen die vragende partij is voor deze avondopening ook effectief een hapje komt eten.”

 

Isabelle: “Het break-even-punt is 408 maaltijden per avond, of 38 400 over het hele semester tijdens de avondopening. We denken dat dit haalbaar is, gezien we gemiddeld ’s middags al rond de 1500 maaltijden verkopen, en nog meer zelfs tijdens de drukke maanden aan de start van het semester. Tijdens de blok- en examenperiode blijft het resto ’s avonds ook open, maar kunnen we wat moeilijker inschatten hoeveel succes dit zal hebben. Hopelijk kunnen we onze massablokkers ’s avonds een plezier doen met een lekkere resto-pauze tussen het studeren door. Alleen tijdens de normale feest- en verlofdagen en tussen Kerst en Nieuwjaar gaan de deuren dicht, en soms zal het restaurant ’s avonds ook gereserveerd zijn voor speciale gelegenheden, zoals een graduation ceremony.”

 

Wordt het aanbod ’s avonds hetzelfde als ’s middags?
Philippe: “Initieel zullen we drie warme schotels aanbieden: één dagschotel, één veggie dagschotel en  afwisselend één pasta- of wokbereiding. Het kan ook dat we koude schotels aanbieden met de overschotten van de middagdienst. Verder zullen de gasten ook van een cafetaria-aanbod kunnen genieten, met voorverpakte broodjes en gebak. Wat dranken betreft, daar bieden we hetzelfde aanbod als tijdens de middag, aangevuld met koffie uit een automaat.”

 

PROEFPERIODE AVONDOPENING VAN HET VUB-STUDENTENRESTO IN ETTERBEEK

Vanaf 23 september 2019 tot en met 7 februari 2020, openingsuren van 16u00 tot 20u30 – warme schotels worden geserveerd tussen 17u30 en 20u.
Dagelijks aanbod: 1 dagschotel, 1 veggie dagschotel, 1 pasta of wok (afwisselend), mogelijk koude schotels, en cafetaria-aanbod (drank, broodjes, gebak en koffie).

Na de proefperiode volgt een evaluatie om te beslissen of het restaurant al dan niet permanent geopend wordt ’s avonds.