U bent hier

"Het is fijn om op een ander niveau het gesprek met je professoren aan te gaan en samen als gelijkwaardige partners de kwaliteit van de VUB hoog te houden", vertelt Rigoberta Mejia Sian over haar ervaring in de opleidingsraad.

Wat je beter wil, doe je zelf. De beste raadgevers voor de opleidingsraden zijn zonder twijfel de studenten, die het onderwijs aan de VUB elke dag vanop de eerste rij beleven. Tot 10 oktober om 9u kunnen nieuwe studenten zich via MY.VUB als kandidaat-studentenvertegenwoordiger melden. Enkele ervaringsdeskundigen vertellen waarom zij het deden én doen.

 

Joke Kuijk (Geneeskunde), Rigoberta Mejia Sian (Onderwijskunde) en Jonas Verhellen (Fysica & Sterrekunde) zetten zich als studentenvertegenwoordiger in voor hun opleidingsraad. Gemotiveerd vertellen ze hun verhaal.

 

Vertel eens. Waarom zouden jullie medestudenten zich kandidaat moeten stellen?

 

Joke: “De Opleidingsraad is de plaats waar je het snelst een verandering kunt realiseren voor je opleiding. Alle directe betrokkenen zijn aanwezig en op de hoogte. Je kan kort op de bal spelen en je inbreng wordt oprecht geapprecieerd.”

Rigoberta: “We zijn allemaal ervaringsdeskundig en we hebben allemaal een mening over het onderwijs aan de VUB. Ik zou zeggen: blijf niet aan de kant staan en praat mee! Deel je inzichten en werk samen met anderen aan het nog beter maken van je opleiding. Daar profiteer je niet alleen zelf van, maar je laat ook iets na voor de volgende generatie studenten.”

 

Waarom hebben jullie je destijds kandidaat gesteld?

 

Jonas: “Ik heb me een aantal jaar geleden opgegeven op vraag van de toenmalige studentenvertegenwoordigers. Ik wilde hun manier van werken voorzetten en zelf een bijdrage leveren aan mijn opleiding. Op dat vlak hoopte ik vooral om de bachelorstudenten van toen een stem aan de tafel te geven. Ik denk dat ik daar uiteindelijk goed in geslaagd ben.”

Rigoberta: “Zelf ben ik studentenvertegenwoordiger geworden omdat ik het belangrijk vond om als student een stem te hebben in het vormgeven van het curriculum van mijn opleiding.”

Joke: “Ik wilde gewoon de mooie kans om inbreng te hebben in de opleiding volop benutten”.

 

Rond welke thema’s hebben jullie gewerkt?

 

Joke: “Nieuwe lijnen doorheen het curriculum, examenroosters, stageregelingen, … en medisch onderwijs in het algemeen”.

Rigoberta: “Ik kreeg de kans om inbreng te hebben in het verwerken van de evaluaties over de opleiding. Dat heeft geleid tot aanpassingen die het programma beter doen aansluiten bij de noden van de studenten. Ik heb ook met veel plezier gewerkt aan het meedenken over een gewijzigde opzet van de modules in mijn opleiding.”

 

Hoe vaak werd er bij jullie vergaderd?

Joke: “Twee à drie keer per semester.”

Jonas: “Bij ons ongeveer één keer per maand. En ik moet zeggen: elke vergadering verliep in een uiterst gezellige en productieve sfeer.”

Rigoberta: “Dat klopt. De vergaderingen van de opleidingsraad werden ruim op voorhand gepland, aan het einde van de middag. Ze vormden eigenlijk nooit een te grote belasting voor mijn studietijd. Omdat we een strakke agenda hadden, werd de vergadertijd effectief gebruikt.”

 

Wat heb jij als studentenvertegenwoordiger kunnen bereiken?

Joke: “Optimale examenroosters, minder (onnodige) lessen, meer informatie vanuit de faculteit en opleiding, verandering van vakken en curriculuminhoud. Best wel wat dus.”

Jonas: “De mooiste verwezenlijking die ik als studentenvertegenwoordiger heb meemaakt was een hervorming van het curriculum van de eerste jaren van onze opleiding. Daarnaast zal ik me het begeleiden van onze eerste internationale masterstudenten nog lang herinneren.”

 

Ben je opnieuw kandidaat?

Jonas: “Absoluut! Op het eind van dit jaar zal de tijd komen om de fakkel door te geven en daarom kijk ik er erg naar uit om de nieuwe generatie studentenvertegenwoordigers te helpen bij hun eerste vergaderingen en beslissingen. Zij zijn uiteindelijk de toekomst van onze opleiding!”

Joke: “Heel zeker, het werk is nooit gedaan (lacht)!”

Rigoberta: “Ik heb mijn opleiding intussen afgerond, maar werk af en toe op uitnodiging nog mee om de suggesties die ik als studentenvertegenwoordiger deed, verder mee uit te testen. Als ik nog kon, zou ik het dus zeker doen. Ik voelde me in de opleidingsraad altijd serieus genomen. Het is fijn om op een ander niveau het gesprek met je professoren aan te gaan en samen als gelijkwaardige partners de kwaliteit van de VUB hoog te houden.”

 

Mooi toch, dat studentenengagement op de VUB.

 

Studenten die net zoals Jonas, Joke of Rigoberta deze ervaring willen ook willen beleven, kunnen zich nu online kandidaat stellen via MY.VUB. De universiteit apprecieert het enorm.

 

En zo zijn we weer een beetje dichter bij … de ideale opleiding!

Studentenvertegenwoordiger Jonas Verhellen bij CERN: "Ik kijk er naar uit om de nieuwe studentenvertegenwoordigers op weg te helpen."