U bent hier

Krist'l Van Ouytsel: "Ik pluk nog elke dag de vruchten van mijn opleiding. Ik kan niet anders dan daar dankbaar voor zijn"

Al van jongsaf droomde alumna Krist’l Van Ouytsel van het heelal en de oorsprong van het leven. Vandaag hoopt ze met een gulle gift aan de VUB Foundation anderen warm te maken voor fysica.

Alumna Krist’l Van Ouytsel has always dreamed about the universe and the origins of life. Now she’s making a considerable donation to the VUB Foundation that, she hopes, will help others become as enthusiastic about physics as she is. The money is going to the Department of Physics and Astronomy; specifically, the Solvay Science Project. It will also be spent on educational material for high school students. “I studied experimental physics myself. I’m doing this because I’m very grateful to have been able to do the studies I have done at the university and the chances it has given me. I’m fully aware that not everyone gets that opportunity,” says Krist’l. 

Tekst: Dominique Soenens / Foto: Emy Elleboog

Natuurkunde opwindend? Krist’l Van Ouytsel moet je er niet van overtuigen. “Er valt nog zoveel te ontdekken, zoveel mogelijkheden met een grote invloed op de kwaliteit van ons bestaan en op de maatschappij”, zegt ze. Net daarom doet de alumna een royale gift aan de VUB Foundation. “Het geld gaat naar de vakgroep Fysica en Sterrenkunde, naar de bijdrage aan ‘The Solvay Science Project’. Het gaat bij dat project om Brussel als hoofdstad van Europa en de rol die de wereldbekende ‘Solvay conferenties’ spelen.” Haar gift gaat ook naar andere initiatieven voor popularisering van Fysica en Sterrenkunde. Zo gaat een deel naar de ontwikkeling van pedagogisch materiaal voor het secundair onderwijs, zoals educatieve kits rond de film “KwantumRevolutie”, een documentaire over de kwantumfysica.

 

Krist’l Van Ouytsel hoopt dat het mensen inspireert om ook een gift te doen. “Een schenking aan een universiteit wordt nog te weinig gedaan. Wellicht denkt men er niet zo snel aan. Omdat ik een goede baan bij een internationale organisatie en geen kinderen heb, liep ik al enkele jaren met het idee voor een schenking rond. Ik dacht aan de universiteit omdat ik nog altijd heel dankbaar ben voor de opleiding die ik gekregen heb en de kansen om verder te groeien. Ik pluk er nog altijd dagelijks de vruchten van. Veel mensen, zoals mijn ouders, hadden dat geluk niet. In hun tijd lag vrije studiekeuze niet voor de hand. Ik heb wel die kans gekregen. Ik kan niet anders dan daar dankbaar voor zijn.”

Een schenking aan een universiteit wordt nog te weinig gedaan. Ik dacht aan de universiteit omdat ik nog altijd heel dankbaar ben voor de opleiding die ik gekregen heb.
-
Krist’l Van Ouytsel

Krist’l Van Ouytsel studeerde in 1992 af als expertimenteel natuurkundige, samen met amper vier andere studenten. Elementaire deeltjesfysica, dat was het onderwerp van haar afstudeerthesis. “Doordat we zo’n kleine groep waren, hadden we altijd een heel persoonlijk contact met de professoren. Het belang van de ondersteuning die ik als student daardoor kreeg, drong eigenlijk pas veel later tot me door. Bewogen door de motivatie en enthousiasme voor de projecten van professoren Henri Eisendrath en Franklin Lambert, die intussen beide met emeritaat zijn, maar zich nog steeds inzetten voor de VUB, wilde ik deze schenking te doen, die dankzij professor en vice-rector Jan Danckaert tot stand kon komen.”

 

www.vub.ac.be/foundation

Foto door Emy Elleboog