U bent hier

Kapitein van het Belgische Davis Cup Team Johan Van Herck

In het weekend van 27 november strijdt België tegen Groot-Brittanië om de Davis Cup. Het is meer dan honderd jaar geleden dat België nog in de finale raakte. Kapitein van het Belgische tennisteam is Johan Van Herck, die zich op zijn beurt laat bijstaan door VUB-professor Paul Wylleman. “Zijn bijdrage in onze zoektocht naar verbetering is enorm belangrijk.”

On the weekend of 27 November, Belgium faces Great Britain in the finals of the Davis Cup. More than a hundred years has passed since Belgium got so far in the tennis game. Captain of the Belgian team is Johan Van Herck. He himself relies on VUB professor Paul Wylleman for individual support. ‘His contribution in our search for improvement is extremely important.’

 

Johan Van Herck blijft nuchter. “Groot-Brittannië is met Murray favoriet. Dat zijn gewoon de feiten. Maar we organiseren ons zo goed mogelijk, laten niets aan het toeval over en als Engeland wint, is dat omdat ze beter waren. We zijn ambitieus.”

 

Wanneer beseften jullie dat die finale niet uitgesloten was?
Johan Van Herck:
“Eind juli speelden we de kwartfinale tegen Canada. Thuis in Middelkerke, dat was ons voordeel. In dezelfde groep nam Argentinië het op tegen een Servië zonder Novak Djokovic. Een halve finale tegen Argentinië, dat leek ons niet onoverkomelijk. En inderdaad. Eind september konden de voorbereidingen op de finale beginnen.”

 

Hoe zien die voorbereidingen eruit?
Van Herck:
“Dat betekent programma’s samenstellen, extra advies inwinnen en de spelers van dichtbij volgen. Ik reis dan bijvoorbeeld naar Parijs, Bercy, wanneer Goffin daar speelt en ik overloop er samen met hem, zijn trainer en entourage om de planning voor de laatste weken tot aan de finale. Hoe zien zij de voorbereiding? Zijn er dingen die Goffin absoluut wil? Of die zeker niet kunnen? Ik heb ideeën over de ideale voorbereiding, maar het kan dat zij dat anders zien. Oktober-november is einde seizoen en de jongens hebben dan veel matchen gespeeld. Een heel jaar tennis op hoog niveau met een paar strategische ontmoeteingen. Hoe zit het dan met de vermoeidheid? Zijn er kleine blessures waar we rekening mee moeten houden? Zo stellen we per speler een plan op.”

 

Hoe is de VUB betrokken bij de Davis Cup?
Van Herck: 
“Mijn persoonlijke begeleider is professor Paul Wylleman (vakgroep Sportbeleid & Management, red.). Ik leerde hem kennen via Tennis Vlaanderen en we kunnen bijzonder goed samenwerken. Hij is degene die mee de stafvergaderingen leidt, de staf omkadert en indien nodig de spelers omkadert. Bij de staf horen de kapitein – ikzelf, de assistent-coach, drie mensen in een medisch team en iemand die voor het materiaal zorgt. We stellen ons vragen over hoe we omgaan met de pers, met de tegenstrever, over hoe we onze spelers aanpakken… Wat doen we met vragen van de spelers zonder de visie voor deze ploeg uit het oog te verliezen? Paul helpt mij dag in dag uit en heeft een grote invloed op het team. Hij zit midden in de topsport en we leren veel van hem. Zijn bijdrage in onze zoektocht naar verbetering blijft enorm belangrijk”

 

Het moet wel een erg sterke lichting zijn die dit jaar de Davis Cup speelt, met een finale waar we meer dan honderd jaar op moesten wachten. Hoe stel jij je team samen?
Van Herck: 
“In principe zijn dat de beste Belgische spelers. We kijken naar ranking, naar ervaring in de Davis Cup, naar groepsattitude, naar de ondergrond waarop gespeeld zal worden…

 

Is het ook een team dat de finale speelt?
Van Herck: 
“Dat kan ik wel zeggen, ja. Tennis is een individuele sport, maar wij zijn er toch in geslaagd een ploeg neer te zetten. Als er een Davis Cup ontmoeting aankomt, spreken we gewoonlijk de week ervoor af. De spelers kennen elkaar en kunnen hun persoonlijke ambitie opzij schuiven voor het team.”

 

Hoe gaat dat team het in 2016 doen?
Van Herck: “In 2016 begint alles opnieuw. Met eerst een grondige analyse van 2015, want er zijn altijd dingen die beter kunnen. En dan bereiden we ons voor op de eerste ronde thuis tegen Kroatië. Dat is al geloot.”

Sportmanagement

Aantal ECTS-credits: 

60

Aantal studiejaren: 

1

Opleidingstaal: 
Nederlands
Faculteit: 

Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie

Campus: 

Brussels Humanities, Sciences & Engineering campus