U bent hier

Jan Terlouw

Op dinsdag 23 mei 2017 reikt de Vrije Universiteit Brussel eredoctoraten uit aan vijf prominente persoonlijkheden die  zowel in hun wetenschappelijk werk als op maatschappelijk vlak grenzen verleggen en muren slechten. In afwachting van de ceremonie legden we econome Deirdre N. McCloskey, fysicus Paul Ginsparg, arts en expert sociale geneeskunde Willem van Mechelen, socioloog Gary T. Marx en schrijver en ex-politicus Jan Terlouw vijf vragen voor rond het thema ‘break down the walls’. Elke dag brengen we het antwoord van een van de genoemde gelauwerden (in het najaar krijgen ook de Italiaanse politica en activiste Emma Bonino en de inwoners van het eiland Lampedusa nog een eredoctoraat.van de Vrije Universiteit Brussel). Vandaag komt Jan Terlouw aan bod.

 

Wat ziet u als de grootste bedreiging voor de samenleving van morgen?
De verwoesting van de aarde: overbevissing, ontbossing, vervuiling van de oceanen, klimaatverandering. Het zal de vluchtelingen stromen enorm doen toenemen. Voorlopig lijkt de politiek onmachtig daar een antwoord op te vinden.

 

Wat moet de rol zijn van universiteiten in de wereld van vandaag?
Het onderzoek richten op de meest urgente problemen en dat op een objectieve manier. En als staatsburgers de moed hebben om politici te wijzen op noodzakelijke maatregelen als die uit hun onderzoek volgen.

 

U bent zelf actief wetenschapper geweest. Hoe kunnen wetenschappers van nu een antwoord bieden op allerlei vormen van fake news in het zogeheten post-truthtijdperk?
Op een actieve manier de waarheid blijven uitdragen. Niet altijd zich verschuilen achter twijfel, die de beste vriend is van de wetenschapper.

 

Zou u vandaag opnieuw in de politiek stappen?
Ja, met frisse tegenzin. De politici moeten wereldwijd weer gaan beseffen dat ze namens de burgers de baas zijn en hun macht niet weggeven aan het kapitaal. Markten kunnen het alleen maar beter als er een overheid is die scherpe randvoorwaarden stelt en die adequaat controleert.

 

U zal een toespraak houden namens alle eredoctores. Kan u al zeggen wat uw kernboodschap zal zijn?
Nee, dat weet ik nog niet.