U bent hier

Het academiejaar 2017-2018 wordt in september opnieuw op gang geschoten met een primeur aan de VUB. Rector Caroline Pauwels krijgt in de eerste week de hulp en het gezelschap van Jana Goyvaerts, studente Communicatiewetenschappen aan de VUB en kersvers rector For 1 week. Na een afvallingsrace van 3 maanden bleef Jana als grote eindwinnaar over van een groep van 89 masterstudenten die hun stoute schoenen aantrokken en de uitdaging van het VUB Career Center aangingen.

 

Het moet gezegd. Het was een spannende race die volgens rector Caroline Pauwels moest leiden tot een winnaar die “vooral iemand moet zijn die een hele brede gemeenschap tot consensus kan brengen. En echt waar. Dat hadden ze allemaal.” De keuze voor de winnaar was dus niet vanzelfsprekend, maar toch waren er 2 eigenschappen die er volgens rector Pauwels uitsprongen. “Ik denk dat Jana de goede balans had tussen ratio en emotie, wat je als rector wel moet hebben. Maar ze slaagde er ook in om met heel veel partijen goed te communiceren en tot een beleid te komen. Daarin was ze net iets sterker dan haar andere collega’s die trouwens alledrie heel talentrijke figuren zijn.” Veel pluimen op de hoed van Jana dus die toch wel wat uit de lucht kwam vallen. “Ik voel mij overdonderd, maar ben er uiteraard wel superblij mee dat al mijn harde werk beloond is. Ik wist wel dat ik met mijn presentatieskills mooie troeven had die waarschijnlijk goed van pas zullen komen tijdens de eerste week van het academiejaar, maar dit had ik toch niet durven dromen.”

 

 

Academische openingsspeech

En die presentatieskills zullen inderdaad zwaar op de proef gesteld worden als we de rector mogen geloven. “Jana gaat in ieder geval een fantastische week tegemoet. Maar het zal een rollercoaster zijn” waarschuwt de rector. “Die eerste week is een heel intense week vol activiteiten en plechtigheden. Verantwoordelijkheden ook, want ja… Jana zal speechen op de Academische Opening, de eerste Academische Raad mee voorzitten,… Een avontuur dus. Voor mij was het vorig jaar een wereld die openging. Ik kan me dus voorstelen dat het eerste job, want dat is het dan, een ongelofelijke ervaring moet zijn. Zen blijven is de boodschap. In alle omstandigheden kalm blijven en de focus houden is wat telt.” Maar dat lijkt Jana niet af te schrikken. “Ik verwacht een heel drukke, maar heel leerrijke week waarin ik veel zal kunnen netwerken. Hopelijk kan ik wel voldoende stilstaan bij het feit dat het gebeurt om er zo genoeg van bij te leren en het niet gewoon te laten voorbijgaan. Want een week is niet zo lang natuurlijk”. En wie weet leren we in die week wel meteen de toekomstige rector kennen want “ik zou volgend jaar graag gaan doctoreren en assistent worden. Maar een strategische job binnen de media zie ik ook wel zitten. En je weet natuurlijk nooit dat deze week me zo bevalt dat het naar meer smaakt (lacht)”.

Het wordt een rollercoaster

Jonge mensen zien groeien

Zo eensgezind Jana en rector Pauwels het zijn over de sterktes van de andere kandidaten, minstens zo eensgezind zijn alle finalisten het over de skills die Adecco en het VUB Career Center hen hebben bijgebracht. “Ik ben dan misschien niet de rector for 1 week, maar ik heb de afgelopen weken wel veel opgestoken,” aldus geografiestudent Mathias. “We hebben echt alle stappen doorlopen die je ook tijdens het sollicitatieproces gaat tegenkomen. Wat we hier geleerd hebben, zal ons dus zeker helpen. Ik hoop dan ook dat het VUB Career Center en de VUB het niet bij deze ene keer laten en ook de volgende jaren onze studenten de kans geven dit avontuur aan te gaan”. Rechtenstudente Charlotte knikt. “Door dit project heb ik beter voor mezelf leren opkomen en mijn visies en ideeën beter leren verwoorden. En ik heb geleerd dat je ideeën een leven kunnen leiden buiten jezelf om. Een heel fijn gedacht, want ik ben dan straks misschien wel niet de rector for 1 week, mijn ideeën worden wel meegenomen”. Finalist Jasper onthoudt tenslotte vooral de les dat je met samenwerken meer bereikt dan alleen.

“Ik ben als rector echt trots op deze finalisten en blij dat Adecco dit fantastisch event heeft ontwikkeld want je ziet echt wat deze mensen allemaal hebben bijgeleerd”, vult rector Pauwels aan. “Jonge mensen zien groeien, ik heb dat altijd al geweldig gevonden. En dat zien we ook bij deze kandidaten. Dat is hoe een universiteit moet zijn. Ik zou de andere finalisten daarom graag de mogelijkheid bieden een week met een van onze vice-rectoren mee te lopen. Dat hebben ze verdiend.”

Jonge mensen zien groeien, ik heb dat altijd al geweldig gevonden

Extra bureaustoel

Een ding is zeker. Het wordt een fantastisch avontuur. Rest dan enkel nog de vraag wie van de twee achter het bureau van de rector zal plaatsnemen? “Oei , daar had ik nog niet bij stilgestaan,” lacht rector Pauwels. “Wat als we nu gewoon een tweede bureaustoel bijschuiven,” komt Jana meteen met een diplomatisch antwoord. U ziet het, dat komt helemaal goed!

Over ‘Rector for 1 Week’

De ‘Rector for 1 Week’ campagne is een spin-off van de CEO for One Month campagne die kadert in het ruimere Way to WorkTM, een initiatief opgestart door The Adecco Group om de jongerenwerkloosheid terug te dringen. Dit jaar werd Charlotte Belliard verkozen tot CEO for One Month bij The Adecco Group in België. Als wereldleider op vlak van personeelsoplossingen kent het bedrijf de arbeidsmarkt als geen ander. Het staat jongeren bij door hen carrièreadvies te geven en hen mogelijkheden te bieden om werkervaring op te bouwen. www.adeccowaytowork.com