U bent hier

Hoe doen onze andere alumni het op de arbeidsmarkt? In welke sectoren komen ze terecht? En hielp  hun opleiding aan de VUB hen om een job te vinden? We vroegen het hen in onze grote alumni-enquête. 

Jens Martens (26) studeerde in 2013 af als Handelsingenieur aan de Solvay Business School (VUB). Met zijn universitair diploma op zak kon hij meteen aan de slag bij Computer Science Corporation (CSC), een Amerikaans IT-consultancybedrijf met kantoren in Zaventem. Momenteel is hij met veel plezier aan de slag als Salesforce consultant bij 4C in Mechelen. Jens blikt terug op de weg die hij als young professional aflegde.

 

Lees ook het verhaal van Siham: Vol vertrouwen aan de slag als zelfstandig psychologe.

 

Vier jaar na afstuderen is Jens nog steeds tevreden met de keuze die hij maakte voor de opleiding Handelsingenieur van Solvay Business School. “Het grote voordeel van dit diploma is dat je er veel kanten mee uit kan. Na mijn studies koos ik er heel bewust voor om aan de slag te gaan als consultant. Vooral de uitgebreide carrièremogelijkheden, continue afwisseling en uitdagende projecten bij grote multinationals spraken me aan. Mocht ik in de toekomst een carrièreswitch willen maken, dan is dat met mijn diploma geen enkel probleem.”

Veel interesse van recruiters

Jens is overtuigd dat hij zijn vlotte start als consultant aan zijn diploma te danken heeft: “Mijn VUB-diploma is een sleutel die veel deuren opent. Als schoolverlater was het heel gemakkelijk om een job te vinden. De opleiding Handelsingenieur van Solvay Business School wordt hoog aangeschreven op de arbeidsmarkt. Dat merk ik bijvoorbeeld op LinkedIn, waar mijn diploma veel interesse wekt bij recruiters.”

 
“Mijn opleiding wordt hoog aangeschreven op de arbeidsmarkt. Dat merk ik bijvoorbeeld op LinkedIn, waar mijn diploma veel interesse wekt bij recruiters.”
-
Jens Martens (26), alumnus Handelsingenieur

Bijleren en doorgroeien
De credits voor de promoties die hij maakte? Die schrijft hij op zijn eigen conto bij. Jens: “Doorgroeien in een firma doe je vooral dankzij je eigen prestaties on the job. Eenmaal je ergens binnen bent, ben je aangewezen op je karakter, intelligentie en ervaring.” Als we Jens mogen geloven, is stilstaan achteruitgaan: “Na mijn opleiding ben ik nooit gestopt met bijleren. In avondschool volgde ik de taalopleidingen Frans en Spaans en ook ‘on the job’ schoolde ik me bij met vakgerichte trainingen en seminaries.”

 

Van alumnus tot alumnus
Ter afsluiting geeft Jens nog een tip mee aan pas afgestudeerden die een job in de consultancy overwegen: “Recruiters in consultancy zetten hoog in op analytisch redeneren. Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek geconfronteerd wordt met strategische vragen, is dit vaak overweldigend. Men probeert je uit je comfortzone te halen. Vertrouw op jezelf, durf vragen te stellen om de ontbrekende info aan te vullen en toon vervolgens een logische opbouw in je redenering. Laat je er vooral niet toe verleiden om onzin uit te kramen.” Aldus een ervaringsdeskundige.

 

Een VUB-diploma op zak. En dan?
Hoe stellen onze VUB-alumni het, nadat ze hier hun opleiding afronden? Hoe doen ze het op de arbeidsmarkt? Helpt hun vorming hen bij het vinden van de geknipte job? En geeft afstuderen aan de VUB hen meer kansen? We haalden hen de pieren uit de neus via onze grote alumni-enquête van eind 2016.

Meerderheid van VUB-afgestudeerden zijn snel aan het werk en tevreden over hun job.

Hier komen VUB-afgestudeerden terecht na het behalen van hun diploma.

Meer dan de helft van VUB-afgestudeerden kan rekenen op een vast contract.