U bent hier

Laetitia Chefneux, voorzitter van Basta, de Brusselse vereniging voor holebi- en transgenderjongeren

Regenboogzebrapaden en -vlaggen … wie dezer dagen door Brussel trekt, kan er niet omheen. De Belgian Pride komt eraan. Ook veel VUB’ers maken zich op voor dit feest. Dat kunnen we als universiteit en grootste Vlaamse werkgever in Brussel alleen maar toejuichen. Naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen de Homofobie en transfobie op 17 mei en de Belgian Pride op 20 mei in Brussel, hadden we een gesprek met Laetitia Chefneux (24). Zij is studente aan de VUB maar bovenal ook voorzitter van Basta, de Brusselse vereniging voor Nederlandstalige holebi- en transgenderjongeren.

Rainbow crosswalks and ditto flags… anyone walking through Brussels these days, cannot escape it, the Belgian Pride is coming. Many VUB-ers are preparing for this party. As university and largest Flemish employer in Brussels, we can only applaud that. In response to the International Day against Homophobia and Transphobia on May 17th and the Belgian Pride on May 20th in Brussels, we had a conversation with Laetitia Chefneux (24). She is a student at VUB but above all chairperson of Basta, the Brussels’ association for Dutch speaking LGTB youth.

 

Wat doet Basta precies?
Basta is de Brusselse vereniging voor Nederlandstalige holebi- en transgenderjongeren tot 30 jaar. Maar eigenlijk is ze er ook voor iedereen die het niet zo goed weet, die erover wil komen praten of voor vrienden en familie die onze gemeenschap beter willen leren kennen.

 

Je bent er voorzitter. Waarom neem je dat engagement op?
Basta betekent veel voor me. Ik ben al lid sinds mijn 18 jaar. In die tijd was ik heel eenzaam en had ik nood aan mensen zoals ik om erover te praten. Ik heb er een pak toffe mensen ontmoet, mezelf leren aanvaarden en kunnen ontplooien. En daar wilde ik wel iets voor terugdoen.

 

Waarom is een organisatie als BASTA vandaag nog heel erg nodig in onze samenleving?
Qua wetgeving hebben holebi’s en transgenders dezelfde rechten als hetero’s. Toch bestaat er in onze maatschappij nog steeds veel discriminatie tegenover holebi’s en transgenders. Het aantal zelfmoordpogingen en zelfmoordgedachten ligt veel hoger bij holebitransjongeren dan bij hetero-jongeren. Of de wet nu aan onze kan staat of niet, het ontdekken van je geaardheid is emotioneel nog steeds een enorm moeilijk moment en niet iedereen kan ergens terecht met deze gevoelens. Daarom zijn wij er. We zijn een plaats jongeren terecht kunnen voor een luisterend oor. Een plaats waar iedereen aanvaard wordt en waar je wordt geholpen met je coming-out indien je dat wenst.

 

Hoe is het om holebi te zijn aan de VUB en in Brussel?
Mijn geaardheid is nooit relevant geweest tijdens mijn studies, en zo hoort het ook. Het maakt mij niet abnormaal of raar, het was gewoon een deel van mij en op de VUB heb ik altijd een veilig gevoel gehad, ik had nooit de nood om het te verzwijgen. Ook in Brussel valt dat goed mee. En hoewel de maatschappij vandaag verrechtst is, zie ik zelf weinig verschil in cultuur of samenleving tegenover 5 jaar geleden. Toch niet in België. In het buitenland kennen we helaas een heel andere evolutie. Denk maar aan Rusland, Tsjetsjenië … Daar is het de laatste jaren wel een pak moeilijker om jezelf te zijn.

De VUB zet in op diversiteit en internationalisering. Heeft dat ook effect op hoe holebi-jongeren hier geaccepteerd worden?
De reacties die ik van buitenlandse studenten krijg en de contacten die ik heb zijn altijd positief. Ook tijdens publieke events. Mochten er mensen zijn die het niet accepteren of er een probleem mee hebben, dan hebben ze het alleszins nooit aan mij laten blijken. Het is wel zo dat de buitenlandse holebi’s hun weg naar Basta nog niet gevonden hebben. Maar we zijn er uiteraard ook voor hen.

 

Wat kan er volgens jou nog beter om de rechten van holebi’s voluit te laten zegevieren?
Vooral op het vlak van transgenders is er nog veel werk. Ik zie het debat de volgende jaren dus vooral verschuiven naar een debat over gendergelijkheid.

 

Op het vlak van transgenders is er nog veel werk. Ik zie het debat de volgende jaren verschuiven naar een debat over gendergelijkheid.
-
Laetitia Chefneux, voorzitter Basta

Events als een Belgian Pride, helpen die nog steeds bijdragen aan die gelijkheid?
Holebi’s en transgenders worden nog steeds gediscrimineerd, worden nog vaak met geweld geconfronteerd, krijgen te maken met ouders die hun kinderen op straat zetten wegens hun geaardheid of genderidentiteit. Events zoals de Belgian Pride zijn nuttig en zorgen voor aandacht over de laatste drempels die overwonnen moeten worden.

 

Meer
Wie meer wil weten over Laetitia moet deze week zeker de VUB Instagram account volgen: @VUBrussel.
Wie meer wil weten over Basta kan terecht op www.bastabrussel.be
Wie meer wil weten over de Belgian pride kan terecht op https://pride.be/nl/agenda