U bent hier

Prof Stijn Buitink, die sinds kort de VUB Astronomy and Astrophysics-onderzoeksgroep  voorzit, krijgt van de European Research Council een starting grant van anderhalf miljoen euro.

Professor Stijn Buitink, who since recently heads VUB’s Astronomy and Astrophysics research group, receives a European Research Council starting grant of € 1.5 million.

Met het Europese geld zullen Buitink en zijn team onderzoek doen naar de korte ‘buien’ aan radiostraling die ontstaan wanneer kosmische straling interageert met de aardse atmosfeer. Dit met behulp van de LOFAR-telescoop, ’s werelds grootste radiotelescoop, die is samengesteld uit duizenden over Europa verspreidde antennes.

Wakend oog op het hele heelal

Omdat de LOFAR-telescoop niet bestaat uit één schotel, maar wel uit een netwerk van vele verschillende antennes, houdt zij constant heel het gesternte in de gaten. Hierdoor is zij op de hoogte van alle kosmische bombardementen, en niet enkel van toevallige, in het oog springende gelukstreffers. De complexe radiogolfpatronen die gemeten worden, ontsluiten daarbij informatie over het gewicht, de energiewaardes en de afgelegde trajecten van de ons bestokende kosmische deeltjes.

 

Queeste naar de bron van straling

Eén van de vragen die de jonge prof hiermee hoopt te beantwoorden, is die naar de bron van de aldus indirect gemeten kosmische straling. Zijn de kosmische deeltjes, die bestaan uit protonen en zwaardere nuclei, voornamelijk afkomstig uit onze eigen Melkweg, of ligt hun oorsprong meestal verder van ons vandaan, in bijvoorbeeld actieve zwarte gaten of supernova’s? En wat zijn de verhoudingen tussen intra- en extragalactische kosmische straling?

Daarnaast zal prof Buitink een nieuwe observatietechniek uitwerken. Deze probeert de radiogolven te meten die vrijkomen wanneer extreem hoogenergetische deeltjes op de maan botsen. Zo zou heel de maan in feite één gigantische kosmischedeeltjesdetector worden.