U bent hier

18 erkende vluchtelingen starten hun studie aan de Vrije Universiteit Brussel.

Het Welcome Student-refugees Programme van de Vrije Universiteit Brussel begint zijn vruchten af te werpen. Achttien erkende vluchtelingen beginnen het nieuwe academiejaar met hun studie aan de VUB. Nog een 70-tal komt in aanmerking om ook geaccepteerd te worden. Daarvoor moeten ze nog voldoen aan taaleisen of benodigde documenten aanleveren. Deze erkende vluchtelingen moeten aan dezelfde eisen voldoen als gewone studenten.

 

Het speciale programma voor vluchtelingen werd in 2015 opgestart. De Vrije Universiteit Brussel lanceerde een website waarmee erkende vluchtelingen zich kunnen inschrijven als student. Net als elke Belg krijgt een vluchteling daarmee dezelfde kans om te studeren. De VUB ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om zich in te zetten voor een duurzame en humane wereld. Rector Paul De Knop: “De overheid heeft beslist om deze mensen op te nemen, daarom is het onze taak hen zo goed mogelijk te integreren.”

 

De Vrije Universiteit Brussel heeft een sociale verantwoordelijkheid om iets aan de vluchtelingencrisis te doen. Ze wil zich daarbij richten op waar ze goed in is: onderwijs en wetenschap. In het verleden is de VUB vanuit haar geëngageerde overtuiging al verschillende keren pionier geweest op maatschappelijke terreinen, zoals abortus en gelijke rechten. In 2008 en 2011 bood de VUB uit humanitaire overwegingen al onderdak aan sans-papiers.

 

Het magazine van de Vrije Universiteit Brussel, Henri, dat op 26 september verschijnt, is onder andere gewijd aan de vluchtelingen.

 

Lees hier het verhaal van enkele vluchtelingen die ingeschreven (of voorlopig ingeschreven) zijn aan de Vrije Universiteit Brussel.

 

“Bon voyage, Antoine”

het verhaal van Antoine Bakhash

http://www.vubtoday.be/nl/content/%E2%80%9Cbon-voyage-antoine%E2%80%9D

 

“The first enemy of any dictatorship is knowledge”

The story of Basel Addoum

http://www.vubtoday.be/nl/content/%E2%80%9C-first-enemy-any-dictatorship-knowledge%E2%80%9D

 

“Eindelijk kan ik met mijn toekomst beginnen”

Na vier jaar wachten start Sulafa Abdulghani met haar studies farmacie

http://www.vubtoday.be/nl/content/eindelijk-kan-ik-met-mijn-toekomst-beginnen

 

The story of Yazan Rajab

“I have learned how important it is to never give up hope”

http://www.vubtoday.be/en/content/story-yazan-rajab

 

Engineering Hope

Modar Saad’s story

http://www.vubtoday.be/nl/content/engineering-hope