U bent hier

Troep.link, zo heet de website waarmee alumni journalistiek Marie Van Oost en Florian Cassier iets willen veranderen aan de manier waarop media berichten over jongeren die kampen met een depressie. “De ´frames’ die de media gebruiken zorgen ervoor dat er een stigma op depressie blijft hangen.” 

 

Tekst: Dominique Soenens

Foto: Saskia Vanderstichele

 

Marie Van Oost en Florian Cassier studeerden dit jaar af in de manama-opleiding journalistiek en maakten hun thesis over jongeren die kampen met depressie en hoe die in de media aan bod komen. Aanleiding was een wedstrijd van de Koning Boudewijnstichting voor studenten journalistiek. “De Boudewijnstichting maakte een studie waaruit blijkt dat Vlaamse media standaard een aantal ‘frames’ gebruiken om over depressie te berichten”, zegt Marie Van Oost. 

“Dat zorgt ervoor dat er een stigma blijft hangen op depressie. De stichting riep een wedstrijd uit om een zo genuanceerd en deproblematiserend mogelijk journalistiek werk te maken over geestelijke problemen. Dat sprak Florian en mij aan. We maakten een website, omdat jongeren via die weg het best te bereiken zijn.”

Ik merk in mijn vriendengroep dat veel mensen het moeilijk hebben, angstig en onzeker zijn.
-
Marie Van Oost

Het resultaat werd een site, waarin verschillende jongeren tussen 18 en 28 jaar getuigen over hun depressie en/of negatieve gevoelens waarmee ze worstelen. Bedoeling is dat studenten via de site de weg naar hulpverlening vinden, maar ook dat mensen uit hun omgeving een beeld krijgen van wat depressie is en hoe je er het best op reageert. Voor Marie zit er ook een persoonlijke motivatie achter het project.

 

“Ik ben mentaal altijd kwetsbaar geweest. Ik merk in mijn vriendengroep dat veel mensen het moeilijk hebben, angstig en onzeker zijn. Daar wordt zo weinig over gesproken, terwijl zoveel mensen ermee worstelen. Ik wou iets maken waarvan ik dacht ‘als ik dat enkele jaren geleden had gehad, zou dat geholpen hebben.’ En dat is wel gelukt, denk ik.”