U bent hier

Alumna en wiskundige Ingrid Daubechies ontving vandaag in het Vlaams Parlement een Gouden Erepenning voor haar werk binnen de wiskunde. (Katia Segers, Ingrid Daubechies vlnr.)

Met de Gouden Erepenningen huldigt het Vlaams Parlement mensen die zich langdurig verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen. In een bijzondere huldezitting overhandigde voorzitter Jan Peumans vandaag 7 december een van de Gouden Erepenningen 2016 aan natuur- en wiskundige Ingrid Daubechies.

 

Voor de tweejaarlijkse Erepenningen koos het Parlement dit jaar voor het thema ‘Onderzoek en ontwikkeling’. Naast VUB-alumna Ingrid Daubechies, kregen ook doctor in de farmaceutische wetenschappen en biotechondernemer Rudi Pauwels, onderzoeksgroep Moleculaire Virologie en Gentherapie van de KU Leuven, en de directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx een Gouden Erepenning.

"Ik had mijn inzichten niet kunnen ontwikkelen zonder de uitstekende vorming van de VUB"

Wiskunnend Wiske

Ingrid Daubechies bedacht een wedstrijd met een reeks opdrachten om leerlingen uit het secundair onderwijs kennis te laten maken met de wiskunde die haar boeit en nog iedere dag bezighoudt. Bovendien heeft ze een grote passie voor stripverhalen en kwam ze al snel uit bij Wiske. Geen wiskunde van breuken, cosinus en sinus, integralen of limieten…, maar een wereld van wiskunde vol raadsels en ontdekkingen. Met Wiskunnend Wiske tracht de VUB al sinds 2010 leerlingen uit het secundair – en dan in het bijzonder meisjes – warm te maken voor wiskundige en wetenschappelijke studies. Ondertussen is het evenement een overdonderend succes, met maar liefst 150 deelnemende klassen.

 

Internationale carrière

Prof. Daubechies is een wiskundige met een internationale carrière. Ze werd verkozen tot voorzitster van de International Mathematicians’ Union en is een wereldautoriteit op het vlak van wavelets die onder andere beeldcompressie mogelijk maken. Ze doceerde onder andere aan de gerenommeerde Princeton University en aan Duke University.