U bent hier

Onze VUB-instagrampagina neemt je deze week mee naar Suriname, waar oud-agoge Elisabeth Philips sinds kort vertoeft. De komende 5 maanden zal ze in Suriname werken als ‘educational facilitator’, waar ze onder andere meewerkt aan nieuw leermateriaal voor het 7e en 8e leerjaar in het basisonderwijs en de gebruikte toetsingsmethodes zal evalueren. Is hier ook écht nood aan? Jazeker. Op dit moment is de Surinaamse context immers te weinig vertegenwoordigd in de lessenpakketten en is er maar weinig sprake van formatief toetsen. Een razend interessant project, dat bovendien heel wat leuke plaatjes oplevert!

Welkom in de Plutostraat

Een werkomgeving om jaloers op te zijn! Je kan Elisabeth vaak aantreffen in haar kantoor in de Plutostraat. In deze groene oase werkt ze op dit moment aan een training rond het evalueren van vaardigheden en kennis. Alleen ben je er echt nooit, met al die muggen die rond je hoofd zoemen.

Bekende collega

Komt dit gezicht je bekend voor? Het is niemand minder dan Alida Neslo, bekend van het Ketnet-programma de boomhut. Net als Elisabeth wil zij het Surinaams onderwijs een boost geven. Alida doet dat door zich te ontfermen over het leermateriaal voor het vak kunst en cultuureducatie. Geen simpele klus, aangezien dit kunstzinnige en creatieve lesmoment eerder zeldzaam is in het basisonderwijs. “Ze is nog geen haar veranderd”, klinkt het bij Elisabeth.

Meetings, meetings en nog eens meetings

Elisabeth zet de leuze ‘teamwork makes the dream work’ op dagdagelijkse basis om in de praktijk. Op onze Instagrampagina geeft ze een blik achter de schermen tijdens haar meeting met de Rekengroep en het diensthoofd van de onderwijsinspectie. Er kruipt meer in kwalitatief onderwijs dan men denkt!

Geen inspanning, zonder ontspanning

Het leven is natuurlijk ook meer dan alleen maar werken. Gelukkig kan Elisabeth haar batterijen opladen met yogasessies in de openlucht. Tijdens de fietstochten naar haar ontspanningsuurtje is ze al meermaals tot de ontdekking gekomen dat fietsen geen vanzelfsprekendheid is in het paradijselijke Paramaribo: Surinamers verkiezen de snelheid van de auto vaak boven de tweewieler.

De Koenmeeting:

Om een stand van zaken op te maken en bepalende beslissingen te nemen, komt de kern elke vrijdag samen voor een meeting. Best wel belangrijk, aangezien iedereen over een eigen takenpakket beschikt. VUB-prof en projecthouder Koen Lombaerts schoof mee aan tafel voor de vergadering, wat meteen ook tot een nieuwe aanwinst voor het woordenboek leidde: de Koenmeeting, zoals Elisabeth het zo mooi verwoordt.

Écht samenleven

Een Moskee en Synagoge, pal naast elkaar. In heel wat landen zou je je ogen opentrekken mocht je op een dergelijk tafereel stuiten, maar in Suriname is het haast vanzelfsprekend: heel verschillende culturen, die vredig met elkaar samenleven. Misschien wel iets om lessen uit te trekken…
 

Verborgen schoonheid

Elk land heeft zo zijn bezienswaardigheden, maar het is pas door actief op ontdekkingstocht te gaan dat je de hele waaier aan kleuren en ervaringen kan beleven. Bovenstaande foto’s werden genomen tijdens een fietstocht door de straten van Paramaribo en geef toe, het is de moeite. Wat je minder duidelijk ziet is de grilligheid van het Surinaamse weer. Tijdens haar bezoek aan de markt - te zien in de slideshow - kon Elisabeth genieten van een wolkbreuk om U tegen te zeggen.

Benieuwd naar hoe professoren, studenten en alumni kijken naar onze universiteit? Dat treft! Elke week neemt een (ex-)VUB’er onze Instagrampagina over om de diverse kanten van het universiteitsleven te laten zien. Van zwoegende studenten in de blokperiode tot onderzoekers en proffen met een missie. Neem zeker eens een kijkje en volg ons zodat je de leukste updates zeker niet mist. Voor meer info over de opleiding in de Agogiek kan je hier terecht.

Nu ik in Paramaribo leef, kan ik zeggen dat we als leerkracht in België echt rotverwend zijn qua infrastructuur en beleid.
-
Elisabeth Philips