NULLSinds oktober kan je in de pop-up van Bar Pilar terecht voor een beperkt aanbod tijdens de (na)middag. Vanaf 10 februari is de bar open van 9 tot 22 uur en tijdens events ook langer. De uitbaters Fleur Den Boer, Joris Vermeir en Pieter Bonte willen de buurt en Brussel naar de VUB halen met een open geest. Die laatste twee vertellen met veel passie over hoe ze meer willen bieden dan een nieuwe eetplek op de campus.

Momenteel geniet je in Bar Pilar al van een lekkere lunch. De uitbaters testen volop de samenwerking met leveranciers uit de buurt. “We willen duurzaam zijn en dat ook zo op de kaart zetten”, vertelt Joris. “Zo werken we samen met Le Bon Pain, een Brussels bedrijf dat enkel werkt met 100% biologische ingrediënten.” In Bar Pilar zal je veel vegetarische gerechten op de kaart zien. “We staan voor iedereen open en willen mensen niet in een bepaalde richting duwen", legt Pieter uit, "maar we evalueren kritisch waar dierlijke producten vandaan komen. Als mensen een smoske of een croque willen, kan dat. Er is een basisaanbod van vlees en vis voor iedereen, maar we willen het vergemakkelijken om ervan te genieten met mate.” Tien jaar na Donderdag Veggiedag willen de uitbaters daarom uitpakken met Vrijdag Vleesdag. “In plaats van een keer per week niet aan de beesten te komen, flippen we de formule. Een keer per week bieden we een goeie vleesschotel aan en staan we erbij stil dat er een dier gedood is voor ons. Dat moeten we bewust ervaren. Vlees kan, maar we gaan na of het foltervrij is.”

De uitbaters zijn zich bewust van de uitdagingen van een duurzaam en betaalbaar concept. “We willen een sociale, open plek zijn. Het is een spanningsveld om alles vanuit duurzame bronnen te halen en goedkoop op tafel te zetten. Die formule vinden is fantastisch. Het is echt een doel dat we willen bereiken.” Om daarin zo goed mogelijk te slagen, wil het team graag volop samenwerken met vakexperten aan de VUB. “Er is zoveel knowhow op alle vlakken op deze campus. Het zou ideaal zijn als we op termijn bijvoorbeeld een daktuin kunnen installeren of samen zorgen voor afvalbeperkingen. Daar kunnen we dan ook workshops aan vastkoppelen en discussiemomenten organiseren. Iedereen is welkom om samen mee te werken aan duurzame oplossingen.”

De VUB en de buurt betrekken is ook een van de hoofddoelen van Bar Pilar. “Vanzelfsprekend zijn we een studentencafé, maar we willen er ook zijn voor personeel en bezoekers als gemeenschapscafé. Het is een bar voor alle leeftijden en we willen ook dat bijvoorbeeld internationals hier een toffe en sociale sfeer opsnuiven.” Het interieur nodigt alvast uit tot gezelligheid. Ook daar is duurzaamheid key, want veel materiaal is gerecupereerd. “We vonden veel tijdens een roadtrip langs grote tweedehandshangars en de cultuurdienst zorgde voor stoelen, geluidsmateriaal en een oude piano. Op festivals verzamelden we meer dan 120 stoeltjes om onze drie zonneterrassen te vullen.”

Die invulling trekt mensen aan. “Net als de VUB willen we zelf open zijn naar de stad en de buurt. Die link maken we heel visueel, mensen moeten binnenkomen. Nu zijn ze vaak al nieuwsgierig, ook mensen met kinderen en jonge gezinnen kijken regelmatig binnen. Zij kunnen onder meer komen brunchen op zaterdag.” Bar Pilar is open voor alle evenementen, van vakgroepdrinks tot conferenties en feestjes na een doctoraatsverdediging. Tot 100 mensen kunnen binnen in het café en de grote zaal aan de overkant. Het blijft wel belangrijk dat iedereen altijd binnen kan, privatiseren is niet de bedoeling. “Bij Bar Pilar zal je zelden voor een gesloten deur staan.”

>> Meer weten? Check de Facebookpagina en zet je alvast op aanwezig voor de opening party!