U bent hier

 

Uit een studie van VUB-sociologe Laura Van den Borre blijkt dat schoonmaken een veel gevaarlijker beroep is dan gedacht. In de periode tussen 1991 en 2011 stierf maar liefst 45 procent meer mannelijke schoonmakers en 16 procent meer poetsvrouwen aan longziekten dan kaderleden en bedienden. De schadelijke effecten zijn opvallend genoeg het grootst bij huishoudhulpen. Dat bericht het Nieuwsblad in haar editie van 25 augustus 2017.

 

Voor haar onderzoek, dat ze uitvoerde onder promotorschap van professor Patrick Deboosere, vertrok Van den Borre van de gehele werkende Belgische bevolking in 1991 met een leeftijd tussen 30 en 60 jaar. Ze analyseerde in totaal 202.339 overlijdens bij mannen en 58.592 bij vrouwen die in een periode van 20 jaar - tot 2011 - plaatsvonden.

 

Vooral chronisch longaandoeningen als bronchitis en longemfyseem eisen hun tol bij de beroepspoetsers. Die stierven daaraan zelfs dubbel zo vaak dan bedienden. Internationaal onderzoek wees al uit dat chemische poetsmiddelen en stoffen als schimmels en stof een effect hebben op de longen, “maar nu is er voor het eerst ook een duidelijke link vastgesteld tussen schoonmaken en sterfte,” aldus Van den Borre in het artikel in Het Nieuwsblad, dat u hier integraal kunt lezen