U bent hier

Foto: Thierry Geenen

In de periode tussen de oprichting in 2002 en de afsluiting eerder dit jaar, investeerde het BI³ Fund in 8 spin-offs van de Vrije Universiteit Brussel. Een van deze spin-offs was Collibra, de eerste Belgische unicorn. Het doel van het fonds was om te investeren in een vroege ontwikkelingsfase waarin andere investeerders niet bereid waren om het startersrisico te nemen. Nu de universiteit de balans opmaakt, bleek dit de juiste strategie.

 

Het risicokapitaalfonds Brussels I³ Fund NV, afgekort BI³ Fund, werd opgericht in 2002 met financiële bijdragen van Brustart (een filiaal van finance.brussels), KBC Bank, BNP Fortis Private Equity Belgium, Ethias en de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

 

Voortbouwend op 3 pijlers - Imagination, Innovation and Incubation - had het BI³ Fund als doel om voldoende ruimte te creëren voor een innovatieve valorisatie- en ondernemerschapstrategie aan de VUB. Het verschafte zaaikapitaal, financiële en business knowhow aan spin-offbedrijven van de Vrije Universiteit Brussel in een vroege risicovolle fase. Begin 2019 werd het fonds succesvol afgesloten.

 

Tijdens de investeringsperiode werden in totaal 8 spin-offs geholpen door het BI³ Fund. De initiële bijdrage van het BI³ Fund bood ondersteuning tijdens de startfase en hielp de brug te slaan naar externe financiering, die in de meeste gevallen succesvol verlopen is. Het gaat in het totaal over een bedrag van meer dan € 200 mio.

 

Hoewel durfkapitaal in een vroege fase een hoog risico inhoudt, is het BI³ Fund erin geslaagd een mooi rendement te bieden aan de aandeelhouders. Bovendien zorgden de VUB spin-offs en vooral Collibra, de eerste Belgische unicorn, voor de creatie van meer dan 470 jobs, een cijfer dat in de komende jaren nog sterk zal toenemen.