U bent hier

De Sacharovprijs van het Europees Parlement gaat dit jaar naar de Saoedische blogger Raif Badawi. De jaarlijkse prijs eert elk jaar een persoon of organisatie die zich inzet voor mensenrechten en de fundamentele vrijheden. Raif Badawi zit momenteel in Saoedi-Arabië een gevangenisstraf van 10 jaar uit wegens belediging van de Islam. Als zijn straf volledig ten uitvoer wordt gebracht, wachten hem nog meer dan 900 stokslagen.

 

Badawi werd veroordeeld tot de straf omwille van de teksten die hij publiceerde op zijn website ‘Saudi Liberal Network’ en waarin hij kritiek uitte op het strenge religieuze beleid van de machthebbers in zijn land.

 

In mei 2015 werd hij tijdens de eerste Difference Day in de Brusselse Bozar nog onderscheiden met de Difference Day Honorary Title for Freedom of Expression, een gezamenlijke onderscheiding van de VUB en ULB. Aangezien hij toen al in de cel zat, kon hij de prijs niet zelf in ontvangst nemen. Zijn vrouw Ensaf Haidar stuurde vanuit Canada een emotionele videoboodschap naar Brussel, en het was een vriendin en medestander, de Oostenrijkse Nina Scholz, die de prijs in zijn naam aanvaardde.

Difference Day 2015

Het filmpje waarmee de eerste Difference Day werd aangekondigd