U bent hier

Dr. Jesse Zaman van het Software Languages Lab ontwikkelde voor zijn doctoraat DISCOPAR, een visuele programmeertaal waarmee je voor een citizen science project makkelijk zelf een app in elkaar kan knutselen. Big Data vanuit je luie zetel!

Dr. Jesse Zaman of the VUB Software Languages Lab developed DISCOPAR, a new visual programming language that allows citizens to easily create their own app for their citizen science projects on a user-friendly website (flamenco.vlaanderen). soft.vub.ac.be/soft/

Tekst: Lies Feron/ Foto: Jesse Zaman

 

Burgerwetenschap of ‘citizen science’ zit in de lift. Denk maar aan de jaarlijkse vogel- of vlindertellingen en aan het succes van Curieuze Neuzen met het meten van de luchtkwaliteit. Iedereen een beetje wetenschapper en dat is goed zo. Vandaag is er dankzij de technologische mogelijkheden veel groeimarge mogelijk en kunnen nog meer gegevens verzameld en verwerkt worden.

 

Maar het feit dat zulke ICT -hulpmiddelen telkens vanaf nul moeten worden ontwikkeld en daarom buiten het bereik van ICT-leken blijven zet natuurlijk wel een rem op nog meer burgerwetenschap. Zaman: “We hadden bijvoorbeeld een app gebouwd die burgers de mogelijkheid gaf om het geluidsniveau van hun omgeving te meten via de microfoon van hun gsm. Makkelijk en goedkoop. Maar je moet zo’n app wel steeds aanpassen aan de verschillende behoeftes, zoals bijvoorbeeld tijd en plaats waar de metingen moeten gedaan worden, het behandelen van gegevens om ze te kunnen analyseren, enz. Hiervoor heb je steeds opnieuw variaties op het computerprogramma nodig.”

 

Dat behoort nu tot de verleden tijd. Dankzij het programma DISCOPAR kunnen burgers op de speciaal hiervoor ontwikkelde website FLAMENCO een eigen burgerobservatorium creëren. DISCOPAR  - Distributed Components for Participatory Campaigning - is één eenvoudige, visuele taal waarmee niet alleen een app voor het verzamelen van gegevens kan worden aangemaakt, ook gegevensverwerking en resultaten kunnen nu worden opgezet. “Een van de grootste uitdagingen was de toegankelijkheid verzekeren voor betrokken personen en gemeenschappen”, zo zegt Zaman. “DISCOPAR verbergt de ongewenste complexiteit voor de eindgebruiker en presenteert alleen concepten die relevant zijn voor hun domein.”

 

Om de mogelijkheden van het platform aan te tonen heeft Zaman zelf drie heel verschillende apps gemaakt: één voor het meten van geluidshinder, een andere die ervaringen van gebruikers van trage wegen in kaart brengt en één die atmosferische factoren meet. En nu is het aan de burgers. Aan de slag, vanuit die zetel…