U bent hier

Op de Brussels Health Campus in Jette is het nieuwe interuniversitaire laboratorium voor genetische analyses BRIGHTcore officieel geopend.  Dat gebeurde in aanwezigheid van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. BRIGHTcore is hoofdzakelijk gevestigd in het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Brussel, en deels ook in het centrum voor humane genetica van het Erasmusziekenhuis van de ULB.

 

BRIGHTcore is an interuniversity platform, servicing both ULB and VUB universities, including their respective university hospitals, Hôpital Erasme & Hôpital Huderf and UZ Brussel. In this platform, heavy – expensive – genomics equipment is centralized and IT infrastructure is made available to perform primary analysis of large genomic datasets.

Today, DNA sequencing, array technology and bioinformatics are essential tools in medicine and in all areas of biomedical research, and also in many areas of pharmaceutical research.

The use of genomic data will improve patient care and will make it possible to develop personalized medicine.

 

 

Hoe bereid je de gepersonaliseerde geneeskunde van de toekomst voor? Hoe kunnen genetische testen nog doeltreffender zijn? Door de expertise en inzet van meerdere genetische centra samen te brengen. Dat is kort samengevat wat het project BRIGHTcore (Brussels Interuniversity Genomic High Throughput core) doet .

 

Verschillende genetische centra kopen samen de apparatuur aan. Daarnaast bundelen ze hun expertise bij het analyseren van complexe resultaten en delen ze hun databanken. Daardoor krijgen ze nog meer referentiegegevens ter beschikking om complexe data te analyseren. BRIGHTcore is immers in staat om voor grote hoeveelheden DNA de sequentie te bepalen of m.a.w. om de volgorde van de letters A, C, G, T van de dubbele DNA helix te lezen. Dit kan door performante toestellen en krachtige informatica servers en bio-informatica software te gebruiken.

Dit grote laboratorium voor genetische analyses is hoofdzakelijk gevestigd in het centrum voor medische genetica van het UZ  Brussel, en deels ook en het centrum voor humane genetica van het Erasmusziekenhuis van de ULB.

 

Talrijke toepassingen

Het gaat hier niet alleen over wetenschappelijke toepassingen, maar ook over translationele en klinische toepassingen.

De toepassingen van moleculaire diagnostiek voor genetische aandoeningen zijn talrijk.

Sprekende voorbeelden zijn de moleculaire diagnose van erfelijke aandoeningen, de karakterisatie van een kwaadaardig gezwel, de niet-invasieve prenatale opsporing van een foetale trisomie – denk aan het Syndroom van Down -  aan de hand van een bloedstaal van de zwangere vrouw, enz.