U bent hier

Minister Guy Vanhengel, geflankeerd door Bert Anciaux, overhandigt een Bronzen Zinneke aan Paul De Knop. De uitreiking vond plaats tijdens het grote afscheidsfeest voor rector De Knop, eind september in The Egg in Anderlecht / foto Els De Nil

Prorector Paul De Knop gaat voortaan als informeel ambassadeur van Brussel door het leven. De Knop kreeg immers tijdens zijn afscheidsfeest als rector een Bronzen Zinneke van Brussels minister Guy Vanhengel.   

 

Het Bronzen Zinneke is een uniek, genummerd en bronzen miniatuurbeeldje naar de hond van beeldhouwer Tom Franssen die in de Kartuizerstraat in het stadscentrum staat. Komen in aanmerking voor de onderscheiding: mensen die in en vanuit Brussel een uitzonderlijke bijdrage geleverd hebben aan het imago van Brussel in de wereld en de promotie ervan als een stad die tegelijk kosmopolitisch en volks is, open en meertalig. Volgens minister Vanhengel beantwoordt niet-Brusselaar Paul De Knop perfect aan dit profiel. “Wie een Bronzen Zinneke krijgt, moeten we als een informeel ambassadeur van Brussel kunnen beschouwen.” 

 

Banden met Brussel

Prorector De Knop was duidelijk in zijn nopjes met de onderscheiding. Als VUB-rector heeft hij de voorbije jaren de banden met Brussel – en met zusteruniversiteit ULB – sterk aangehaald. Ook huidig rector Caroline Pauwels zet in op een sterke relatie met de hoofdstad en al haar actoren.    

Het allereerste Bronzen Zinneke ging in 2001 naar zanger Johan Verminnen. Daarna volgden o.a. Salvatore Adamo, Eddy Merckx, Toots Thielemans, Vincent Kompany, Pascal Duquenne en Jacky Ickx. En nu hoort ook Paul De Knop bij dat selecte gezelschap.