U bent hier

Hedendaagse Chinese kunst is tegenwoordig erg in. Maar zo lang is dat nog niet het geval. Zo wekte in 2013 de aanwezigheid van meer dan 100 Chinese kunstenaars op de biënnale van Venetië maar weinig belangstelling. Wie toen wel al oog had voor de kwaliteit van de Chinese kunst, was Hans de Wolf. De VUB-prof, vader van het Brusselse platform ‘Doctoraat in de Kunsten’, opent nu vrijdag 12 februari als curator een prestigieuze tentoonstelling in Milaan. In Worlds of Worlds/Good of Gods confronteert hij een installatie van de Chinese topkunstenaar Xu Bing met werken van kunstenaars uit andere continenten, waaronder enkele Belgen.

In February 2016 la Triennale di Milano will introduce for the first time in Italy the genius of one of the most respected masters of Chinese contemporary artist XU BING in a dialogue with other artists. From its very beginnings as a teenager, the work of XU BING comes as an in-depth investigation into the mystery of human written language. He is considered to be the most influential teacher in China today where his reputation surpasses considerably the one of Ai Wei Wei with whom he moved to the US in the early 1990 before moving back to Beijing. Work of XU BING has been shown in the most prestigious museums in Europe, Asia and the US. 

Het is niet de eerste keer dat Hans de Wolf rond Xu Bing werkt. In 2013, het jaar met de 100 Chinese kunstenaars op de Biënnale van Venetië, was hij aanwezig bij de première van Character of Characters, Xu Bings meest ambitieuze project sinds jaren. Die installatie, die bestaat uit een door 5 projectoren geprojecteerde videoanimatie van 12 m lang, is dezelfde die hij nu naar Milaan haalt.

 

Character of Characters vertelt over het ontstaan van de eerste Chinese karakters uit de observatie van de natuur. In Milaan wordt de installatie geconfronteerd met de 426 lettergrepen van de Afrikaanse artiest Frédéric Bruly Bouabré, het zogenoemde ‘Alphabet Bété’. Dat is het eerste en enige alfabet dat in Afrika is ontwikkeld; het enige ook dat in omvang en belang de confrontatie aankan met de installatie van Xu Bing.

 

Andere kunstwerken die in dialoog gaan met dat van XU Bing zijn van de hand van Marcel Broodthaers, Alighiero Boetti, Piero Manzoni, Le Corbusier, Guy Rombouts en Jyvia Soma Mashe.

 

XU BING - Worlds of Words/Goods of Gods
Gecureerd door Hans de Wolf, bijgestaan door Sanne Sinnige, Isabelle Vander Stockt, Penny Xu.

Met: Xu Bing