U bent hier

Foto: civix.be

De komende weken zullen brievenbussen aardig gevuld worden met folders van alle politieke partijen die hun programma’s voorstellen. Voor sommigen urenlang leesplezier, anderen beginnen er liever niet aan. Voor degenen die zuchten bij een overvloed aan folders, heeft een groep studenten van de VUB, de KU Leuven, de Universiteit van Luik en de Universiteit van Namen een oplossing bedacht. Zij ontwikkelden samen Civix, een gratis app dat de grote hoeveelheid informatie overzichtelijk en toegankelijk maakt voor jongeren. Zo is het mogelijk om politieke programma’s per thema te bekijken en worden alle kandidaten met hun belangrijkste maatregelen per kieskring opgelijst. Bovendien kan je via de app vragen stellen aan de politieke partijen. Lees meer op hln.be.

 

  • Download hier gratis de app Civix.

De app werd bedacht door 35 verschillende studenten, waaronder van de VUB. Vergelijken, educatie, interactie en kandidaten zijn de voornaamste functies van Civix. Je kan de app raadplegen in het Nederlands en in het Frans.

 

Na het invullen van 35 stellingen kom je te weten welke partij het meest aansluit bij jouw overtuigingen. Er zijn stellingen voor zowel de federale als de Vlaamse, Brusselse en Europese verkiezingen. Lees meer.

 

  • Vul hier De Stemwijzer in, ontwikkeld door Sensoa, Çavaria en de Vrouwenraad.

Hier staan de standpunten van de partijen rond seks, gender en holebi’s centraal. VUB-politicoloog Dave Sinardet verleende hiervoor zijn medewerking. Lees meer.

 

  • Woon het debat bij van VUB-rector Caroline Pauwels en de Brusselse lijsttrekkers.

Steeds minder Brusselaars spreken Nederlands en Frans, en de beheersing van het Engels neemt amper toe. De jobaanbiedingen die deze talen vereisen stijgen echter.