U bent hier

Leng een shot actieve studiemethode aan met motivatie, snij je studietraject op maat en werk het geheel af met een schijfje zelfvertrouwen. Dàt is de succescocktail van de VUB studiebegeleiding voor de studenten. Om klaar te zijn voor het moment van de waarheid kan elke VUB-student traditiegetrouw deelnemen aan een brede waaier workshops.

 

In tijden van leerkrediet en studievoortgangsregels vinden studenten een gepaste studiebegeleiding  steeds belangrijker. De studentenraad zette dit vorig jaar nog in de verf naar de beleidsorganen van de universiteit. De VUB stond al gekend om zijn persoonlijke aanpak, maar ook de studiebegeleiding doet dat in aanbod en methodiek.

 

Studenten kunnen bij de VUB studiebegeleiding gratis terecht voor individuele begeleiding en groepssessies. In bepaalde studierichtingen, vooral voor eerstejaars, biedt het team van studiecoaches workshops op maat binnen het curriculum. Daarnaast zijn er ook workshops die breed toegankelijk zijn voor alle studenten. Vorig jaar meldden 696 studenten zich aan voor een dergelijke begeleidingssessie in groep.

 

De workshops van de studiebegeleiding focussen op studievaardigheden en -planning en op specifieke uitdagingen als het geven van presentaties of het schrijven van een bachelor- of masterproef. Voor academisch Nederlands springt ACTO, het academische talencentrum, bij.

 

studeren met een goed gevoel

Voor de studiebegeleiding draait het om meer dan het aanscherpen van de studieprestaties. Studierendement moet immers gepaard gaan met een goed gevoel. Het welzijn van de student staat centraal. Daarom zijn er ook trainingen voor het beheersen van examenstress en faalangst, naast de individuele psychosociale begeleiding.

 

toegankelijk voor iedereen

Het resultaat is een veelzijdige waaier aan workshops in Jette en Etterbeek, in het Nederlands én het Engels. Ze worden zowel overdag als ’s avonds aangeboden en in het tweede semester herhaald. Op die manier is het mogelijk voor elke VUB-student om eraan deel te nemen. Inschrijven kan via MY.VUB, het studentenportaal.

 

persoonlijk maatwerk

Een heiligmakende formule voor studievaardigheden bestaat niet. De coaches reiken tijdens de workshops een aantal ingrediënten aan, maar de cocktail maken de studenten zelf. Via een interactieve aanpak, met aandacht voor ‘leren van elkaar’, zetten ze de studenten aan om onmiddellijk de tips om te zetten naar de eigen, persoonlijke situatie. Op die manier blijft het niet bij theorie, maar zetten de studenten hun geïnvesteerde energie onmiddellijk in de praktijk.

 

En dan maar duimen dat de cocktail leidt tot een feestje op het einde van het jaar.

 

Overzicht van de workshops