U bent hier

Het is weer Dagen Zonder Vlees en elk jaar hoort daarbij een verhitte discussie over voeding en volgt een vegetarische ‘backlash’. Vegetarisch eten is elitair, ongezond of slecht voor de Vlaamse economie. De bekendste: 40 dagen geen vlees eten sust meer ons geweten dan een oplossing te bieden voor de milieuproblematiek. En inderdaad, door gezamenlijk 40 dagen vlees opzij te schuiven, gaan we de wereld niet redden. Toch kan Dagen Zonder Vlees bijdragen aan een duurzame transitie, voor velen is het namelijk de eerste keer dat ze nadenken over wat ze eten, vaak is vlees zo de gewoonte, dat we er niet bij stil staan, dat het misschien niet de beste oplossing is.

 

Maar buiten het eten van vlees, moeten we zeker ook nadenken over alles wat er op ons bord terechtkomt (of eigenlijk, alles wat we consumeren). Niet voor niets nodigt DZV ons ook uit om meer plantaardig, seizoensgebonden en lokaal te eten of om minder voedsel te verspillen en vormt het zo een ideaal startpunt om te reflecteren over onze dagelijkse voeding en legt het de basis voor meer duurzame voedingspatronen.  Duurzaam in alle betekenissen van het woord, en dus meer dan simpelweg “een product voor een afgebakende periode mijden”. Zo begon ons eigen VUB-studentenrestaurant in 2011 ook met een veggie-donderdag en nu eet gemiddeld 20% van de bezoekers vegetarisch en veganistisch, elke dag, omdat het restaurant smaakvolle en volwaardige alternatieven voor vlees biedt.

 

Ook ontsnapt vlees niet aan de globale agro-productieketens en komt het niet gegarandeerd van Belgisch vee, gevoederd met Belgisch gras. Waarom dan niet minder vaak vlees eten, maar dan wel opteren voor Belgisch vlees van topkwaliteit of zelfs bio gecertificeerd.  Zo kan de lokale boer trouwens ook eindelijk een eerlijke prijs voor z’n harde werken krijgen.

 

Dus als we nadenken over onze voeding, doe dat dan niet ten koste van zij die toch een inspanning proberen te leveren. Kritisch zijn is zoals steeds onze sterkte, maar kritiek zonder bijhorende oplossingen is betekenisloos.

 

Daarom biedt de resto elke dag verantwoorde opties aan en als er dan toch af en toe iets dierlijks op het menu moet liggen, koop dan standaard je vlees via de spiksplinternieuwe VUB Buurderij, eerlijk en lokaal. Of haal je inspiratie om vegetarisch te koken uit de kookboekjes, waar studenten van alle Vlaamse universiteiten aan hebben samengewerkt. Veel vis eten is ongezond en een ramp voor de biodiversiteit, maar wil je een keer kies dan enkel voor MSC- of ASC-gecertificeerde vis, die onze VUB resto (uitsluitend) serveert.

 

We vieren elke stap voorwaarts en elke oplossing. Elk initiatief, groot of klein, is even belangrijk en enkel door samen vooruit te gaan, hoe traag of hoe snel dan ook, kunnen we tot een eerlijke en duurzame wereld komen.

 

https://my.vub.ac.be/greenteam-vub