Wat doet de resto in Etterbeek?

Het VUB restaurant in Etterbeek biedt standard 1 veggie en 1 vegan menu aan. De soep is altijd vegan. In het VUB-restaurant zijn op dit moment al 20% van de verkochte maaltijden vleesloos, waarvan 11% veggie en 9% vegan.

Uit een bevraging bij de restogebruikers gaf bijna de helft van de respondenten aan de het aanbod veggie hen beïnvloedde om minder vlees of vis te eten.

Wie nood heeft aan een grotere uitdaging, kan de lat ook hoger leggen: minder verpakkingen kopen, seizoensgroenten eten en minder voedsel weggooien. Op de dagmenu’s in de freeflow vind je ook telkens terug of er al dan niet met seizoensgroenten werd gekookt.

 

Door aangepaste porties (op vraag krijg je meer), snelkoelers, strakke beheersmaatregelen en creativiteit met restjes blijft de voedselverspilling in het VUB-restaurant minimaal. In 2013 werden de porties friet met 20% verkleind. Het resultaat was evenredig minder voedselafval van de borden.
 

De promotie van kraantjeswater gebeurt via de afbouw van dranken in wegwerpcontainers (behalve Oxfam-drankjes) en gratis waterfonteinen met glazen.

 Sinds 2010 zijn plastieken lepels, bekers & potjes, aluminium kommetjes, melk- en sausporties definitief uit het restaurant verbannen. Deze werden vervangen door duurzame alternatieven: sauzendispensers, glazen suikerpotjes, melkkannetjes, inox koffielepels en porseleinen kommetjes voor desserten en vispannetjes. Andere wegwerpartikelen vervaardigd uit petroleumderivaten (plastic) zoals koffiebekertjes en roerstaafjes werden vervangen door alternatieven gemaakt uit het afval van suikerriet.
 

Wilde plannen voor 2017
Dit jaar komt er het magic mushroomproject, dat is ‘iets circulairs met koffie en paddestoelen’ en weten we eind maart hoeveel sterren de resto krijgt in het Good Cook project voor duurzame keukens! Hou VUBToday in de gaten!

 

Wat doe je zelf?
Foodsharing VUB op Facebook is het forum om voedseloverschotten aan te bieden. Heb je te veel gekookt op kot of bestelde je te veel broodjes voor je vergaderlunch? Deel ze uit via het VUB foodsharing-initiatief.

 

Lokaal, van 't seizoen en afvalvrij kopen op VUB

Kan via de VUB Buurderij van het GreenTeam,  met wekelijks afhaalmoment op dinsdag (17-18u maar uren worden mogelijk uitgebreid) in gebouw M. Bestellen en betalen doen je ten laatste de zaterdag ervoor online.